Annons ↓ Annons ↑

10 filmer du inte får missa under Göteborg Film Festival 2020

Den 43:a upplagan av Göteborg Film Festival bjuder på ett fullspäckat program en massa bra filmer. Vi har valt ut tio guldkorn som du absolut inte får missa under festivalen.

  1. Disco                                                                                                                                                                     Saknar du Josefine Frida som spelade Nora i Skam? I sådan fall har du en ny chans att se henne briljera som skådespelerska. I norska Disco spelar Josefine Frida en ung kristen dansare som efter en kollaps börjar ifrågasätta både sin tro och karriär. I sitt allt mer desperata sökande efter balans lockas hon in i en församling där synen på kristendom är mycket strängare än vad hon är van vid.

2.  Till min dotter
I en av årets mest hyllade dokumentärer skildrar den långfilmsdebuterande Waad al-Kateab sin vardag på ett sjukhus i Aleppo. Filmen är inte lätt att se men belönar också den som tar sig igenom några av filmhistoriens svåraste bilder med hopp om en bättre framtid. Möt människor som lever mitt i krigets Syrien, ta del av försöken till att återskapa en vardag och bevittna medmänsklighet och livsglöd.

3. Lillian
Dokumentärfilmaren Andreas Horvaths spelfilmsdebuterar med en sann historia som handlar om en fattig kvinna i New York som 1926 bestämde sig för att försöka vandra hem till Ryssland då hennes pengar tog slut. Patrycja Planik sägs vara magisk i huvudrollen utan att yttra en enda replik. Lillian är en annorlunda roadmovie som briljerar både visuellt och skådespelarmässigt.

4. So Pretty
Utopi möter socialrealism i en fransk amerikansk spelfilm där kärlek, relationer och sex står i fokus. Häng med in i queer- och transkollektivet i Brooklyn där allt det vackra och det smutsiga lever sida vid sida om aktivism och vardagsliv.

5. Undersökningen
Anna Odell kan konsten att använda medel och scener från vardagslivet för att belysa samhälleliga strukturer och problematik på sätt som får en att tänka på hennes filmer och konstverk långt efter att en lämnat biosalongen. I undersökningen sätter hon män som innehar makt i en gynekologisk undersökningsstol. Vad som händer sen återstår att se.

The Gynecological Cinema Chair

 

6. One Man Dies A Million Times 
De två biologerna Alyssa och Maxim är villiga att göra det mesta för att rädda fröerna och fröbanken som är nyckeln till landets matförsörjning i denna svartvita rulle där bomberna regnar ned och svälten lamslår befolkningen.

7. Leftover Women
I Kina pressas singelkvinnor att gifta sig av såväl familj som samhälle, men vad händer med de så kallade ”leftover women” som inte gifter sig? Dokumentären ifrågasätter den situation som de ogifta kvinnorna hamnar i när rester från det gamla samhällets värderingar kolliderar med den moderna kvinnan som själv vill och är fullt kapabel att styra över sitt liv.

8. The Sleepwalkers
Gillar du Ingmar Bergman och familjedraman? Bra – då är detta en film för dig. Häng med en familj på nyårsfirande på en släktgård någonstans på den argentinska landsbygden, addera lite tonårsrevolt, familjedynamik, drama och spända nerver så har du en timme och fyrtiosju minuters lång cineastisk njutning i sann bergmananda.

9. Sole
Illegalt surrogatmödraskap har varit omdebatterat sedan ett tag tillbaka och i spelfilmen Sole får du som sitter i biosalongen följa en polsk ung kvinna som väljer att sälja sin bebis till ett rikt italienskt par. När barnet föds för tidigt tvingas hon stanna kvar och amma och knyter an till sitt barn. Sole är en film där italiensk neorealism möter östeuropeisk stramhet och lyfter viktiga frågor kring människovärde, kärlek och klass.

10. Relativity
Kärlek vid första ögonkastet, rationalitet och en tro på ödet är tre huvudingredienser i den tyska thrillern som rör sig mellan dåtid, nutid och déjá-vu.