Annons ↓ Annons ↑

Way Out West klimatkompenserar årets festival

Förutom att Way Out West-festivalen både slopat köttet och sänkt sitt ekologiska fotavtryck väljer nu festivalen även att bli klimatpositiva – vilket innebär att man klimatkompenserar för mer än den miljöpåverkan festivalen har.

Idag är det Global Overshoot Day, vilket innebär att vi idag har förbrukat årets budget av jordens resurser. Way Out West arbetar nu för att festivalens ekologiska fotavtryck ska minskas för varje år.

År 2012 slopade festivalen kött, vilket innebar att festivalens ekologiska fotavtryck sjunkit med ungefär 25 procent jämfört med tidigare år. 2015 beslutade festivalen att servera havredryck istället för komjölk – och nu tar de ytterligare ett steg mot en så liten påverkan på klimatet och miljön som möjligt.

I år har Way Out West alltså tillsammans med GodEl gjort en ny beräkning på vad det faktiska klimatavtrycket beräknas att bli, och som kompensation för det planterar de träd via biståndsorganisationen Vi-skogen, samt uppmanar besökare att tänka på miljön och klimatet.
– Det kommer alltid att finnas ett behov av att samlas för att njuta av kultur och gemenskap. Det är ett lustfyllt jobb för oss arrangörer men innebär också utmaningar för vårt hållbarhetsarbete. Way Out West med samarbetspartners har genomfört många förändringar som är stora kliv i rätt riktning. Nu har vi bestämt oss för att bli klimatpositiva och vi uppmanar fler att växla upp sitt hållbarhetsarbete, säger Patrick Fredriksson på Luger, en av grundarna till Way Out West, i ett pressmeddelande.