Annons ↓ Annons ↑

Stadsguide: Melbourne

Alla vägar bär till Brunswick Street, i alla fall i Melbourne. Elsa Holmgren vet var du fikar, handlar och dansar i Australiens näst största stad!

FIKA
Kaffe är allt i Melbourne – så köp en på The Green Shop Organic att ta med dig på en promenad i Fitzroy Gardens. Fortsätt ner på Brunswick Street och bruncha på Rustica Sourdough. Frossa i French toasted jelly doughnuts eller pröva chia bircher – inte bara ypperligt instagramvänlig utan också väldigt god! Testa alternativt Auction Rooms som med sin rymliga samt något stökiga atmosfär är perfekt för långa kompisbruncher.

Missa inte Degraves Street mitt i city som kryllar av små gatucafeer, och inte heller Roule Galette som har stadens bästa crepes!

The Green shop Organic, 73 Victoria Street
Rustica Sourdough, 402 Brunswick Street
Auction Rooms, 103 Errol Street
Roule Galette, 241 Flinders Lane

St Kilda

HANDLA
Ta dig tillbaka till Brunswick Street (acceptera tidigt att allt tar dig tillbaka till Brunswick Street samt dess tvärgator pga bästa området) för att shoppa inredning, prylar och second hand. Besök den massiva H&M-butiken, men skit i att handla här, utan spana bara in den fina gamla viktorianska byggnaden den ligger i.

Tips! Ta en shoppingpaus, köp en kaffe i kiosken utanför och slå dig ner på trappan vid entrén för att lyssna på diverse gatumusikanter som håller till där nästan jämt.

Ta spårvagnen till St.Kilda och promenera längs med Fitzroy Street för små mysiga klädaffärer, gör det på en söndag för att fynda på Esplanade Markets. Följ strandpromenaden för allt från kläder till prylar, konst och mat. Avsluta på stranden eller med några öl på The Vineyards gröna uteservering.

H&M, 350 Bourke Street
Esplanade Markets, The Esplanade St Kilda
The Vineyard, 71 Acland Street Curtin House

DRICKA ÖL
På söndagar mellan sju och nio dukar en glad jamaican upp gratis bbq i uterummet på Pawn & Co. Baren ligger något undangömt på Chapel Street, och du går in genom en svängande bokhylla. Här finns det massvis med fina gamla möbler och prylar, och i äkta pawnshop-anda är allt till salu. Så efter ett par öl och lite grillat (veg-vänligt, speciellt sparrisen och svamparna är supergoda!) kan du ta dig ett varv och se om du hittar något fint att ta med dig hem!

Tillbaka på Brunswick Street får du inte missa Baxters’ Lot. En liten, trång och mysig bar med nedsuttna soffor och fåtöljer, samt några oftast fullsatta bord och stolar ute på gatan. Bra livemusik flera dagar i veckan och god öl.

Öl med utsikt får du på lite turistiga Naked in the Sky som nämns i alla guider (med 1$ tapas på vardagar), men även Curtin House har en bra rooftop.

Pawn & Co, 1/402 Chapel Street
Baxter’s Lot, 302 Brunswick Street
Naked in the Sky, 285 Brunswick Street
Curtin House, 252 Swanston Street

ÄTA
Lentil as Anything har tre restauranger runt om i Melbourne, den i Abbotsford är störst och bäst. Varje dag är det en ny meny och annorlunda buffé, allt är vegetariskt, mycket vegansk samt alltid supergott! Konceptet är pay as you feel, och alla anställda är volontärer. Vissa kvällar är det livemusik och alltid fullsatt. Även om restaurangen med högt i tak och naturdetaljer är väldigt hemtrevlig, är det bäst att sitta ute på altanen vid de skrangliga träborden. Finns även en mindre Lentils i St.Kilda – gå hit efter en dag på stranden och ät japanese pancakes!

Hencho en Mexico har grymma quesedillas och en skön, avslappnad atmosfär. Bra dejt-restaurang! Tips: ta med dig en bra kompis, slå er ner på ett bord ute på gatan, beställ in billigaste ölen samt lite corn chips med salsa och spana på folk.

Lentil As Anything, 1-3 St Heliers Street
Hencho en Mexico, 326 Brunswick Street

”Det går inte att skriva om klubbar utan att nämna legendariska REVOLVER!”

DANSA
Tajma in en av Laundry Bars‘ temakvällar! Ibland 80s, ibland 90s och ibland Drake VS Kanye. Alltid mycket folk och alltid peppig stämning. Är du inte sugen på att köa är Provincial eller Evelyn bra alternativ i närheten, det sistnämnda med bra liveband ett par gånger i veckan.

Det går inte att skriva om klubbar utan att nämna legendariska REVOLVER! Mitt på Chapel Street och en brant trappa upp i dimman finns denna omtalade juvel. Entré på egen risk, öppet torsdag till söndag. Är det måndag och du fortfarande är danssugen när morgonen nalkas är det bara att promenera till OneSixOne där det nalkas dagsfest och Breakfast Club.

Vardagsfesta en kväll i universitetsorten Hawthorn! Åk hit en tisdag, drick öl på Nevermind, dansa lite på Hotel Hawthorn och sätt sedan sikte mot Untz Untz. Namnet må vara töntigt, med men sina två dansgolv och sena stängningstid funkar det toppen att hänga här tills tidig onsdagmorgon.

Laundry Bar, 50 Johnston Street
Untz Untz, 660A Glenferrie Road
Revolver, 229 Chapel Street
OneSixOne, 161 High Street

Carlton GardensGRATIS
Det finns mängder med bra parker i Melbourne. Carlton Gardens är värd att strosa runt i endast för de dagliga bröllopsfotograferingarna vid fontänen. Men allra bäst är Batman Park! Med elektriska grillar som du får använda gratis precis vid floden är parken det perfekta stället för en sommarkväll.

Eller så haffar du en solstol på Federation Square och tajmar in en gratis film på stora scenen samtidigt som du utnyttjar wi-fi:t (också gratis!) Under sommarmånaderna arrangeras även konserter varje torsdag (helt gratis!)

Sista tipset: promenera längst ut på piren i St.Kilda i solnedgången och se pingvinerna ta ett kvällsdopp.