Annons ↓ Annons ↑

Stadsguide: Malmö

Trött på evig jakt på lista till creddiga klubbar för att få gnugga dig mot den lokala grupprunken, sketen falafel för 90 spänn och – om du inte redan blivit ruinerad – brutala kollektivtrafiksavgifter? Det finns en plats med rimliga avstånd, mångfald, e- cigg, en blomstrande klubbscen, närhet till både havet och våra danska polare samt lättillgänglig kultur: Malmö.

BAR
På Rex (Nobelvägen 107) finns stans i särklass bästa pizza (med veganska alternativ), och stället har även en klassisk uteservering i eftermiddagssol och en riktig gott- och blandatpåse till spellista. Pizzan Ruccola är ett givet val på menyn men rekommenderar starkt att våga Texmex. Givet är också en omgång biljard. Det enda mindre bra är eventuellt ölpriset – ett problem som man lätt åtgärdar genom att gå över gatan till Family Pub (Nobelvägen 52).

Ännu en pärla i Skånes huvudstad är naturligtvis Far i Hatten (Folkets park). Oftast stimmigt, på ett bra sätt, med både uteservering och restaurang. I övrigt är Söder om Småland (Claesgatan 8) en trevlig plats som med jämna mellanrum bokar bra dj:s. På en annan sida av Möllan finns Belle (Södra Skolgatan 43), ännu ett ställe med bra, varierade bokningar. Och om en har en extra slant på fickan – beställ en drink! Finns många goda.

KLUBB
Utöver utbudet av högkvalitativa svartklubbar måste en besöka Inkonst (Bergsgatan 29). Ett hallelujah-moment för den som är sugen på elektronisk musik men mindre sugen på industrilokal. Bara några meter bort står Babel (Spångatan 38) med ett varierat utbud av klubbar. Moriska Paviljongen (Norra Parkgatan 2) har även de rätt många ess i rockärmen, framförallt för den hiphop och r’n’b-intresserade. Och så Grand (Monbijougatan 17) förstås, den lite klubbigare salongsbaren som oftast är smockad med gött folk och återkommande jazzkvällar. ”Det känns lite New York”, som någon uttryckte det. Jo tack – Malmöbakfickor ÄR lite som New York.

Foto: Alice Dadgostar


ÄTA
En vinlunch på Mineral (St Knuts väg 13) kommer att bli en milstolpe i ditt liv. Förutom gott vin och svindlande rätter av varierat slag (grytor, soppor, sallader) får själva stället och personalen en att känna sig hemmastadd. Plus tamponger på toan? Genier. Längre bort hittar vi Scania (Bergsgatan 18), lite körig miljö men himmelsk bibimbap. Gå dit med ett gäng och beställ en kanna margarita (finns olika varianter). Århundradets värdaste käk är annars Noi’s (Friisgatan 3) – alla som bott i Malmö i mer än trettio sekunder har hört talas om det vietnamesiska stället vid Triangeln. Egentligen är allt på menyn säkra kort och här finns allternativ för både vegetarianen, Stockholmsvegetarianen och veganen. God bless! Sist men inte minst: Möllans falafel (Bergsgatan 14). Det finns uppenbarligen många faktorer som måste vägas in i falafelrekommendationen men här får vi ett optimalt utbud av tillbehör och såser samt familjär stämning. Extra saltgurka och chilisås för den som inte vill vara en tönt.

UPPTÄCK
En tur till Pildammsparken bör planeras in på schemat. Det finns boule och beachvolley om en är lagd åt det hållet, annars är bara själva ligga-i-park-verksamheten extremt stimulerande för kropp och själ. Folkets park halkar in på en stark andraplats, kanske mer ett alternativ mot kvällen för den som vill bärsa i park. Lite mer avskilt finns Rörsjöparken, om föregående ställe inte levererat eller om du söker lite mer lugn och ro. På cykel- och gångavstånd från stan finns Västra Hamnen och omhuldade stranden Ribban. Värt att upptäcka även om badsäsongen börjar lida mot sitt slut. Då har en även prickat in Turning Torso om det nu råkar finnas på bucketlistan. Kallbadhuset är värt att nämnas också, en guldklimp vid Ribban beach att hänga på året runt (bakistips!)

Foto: Alice Dadgostar


KULTUR
Bara att befinna sig samma stad som Liv Strömquist får en att levla en miljard procent i att känna sig kulturell. Och det finns en hel del att sätta tänderna i för att expandera den känslan. Moderna museet är gratis och har med jämna mellanrum roliga utställningar som tilltalar en bred publik (även alla coola, mig själv inkluderad, som hävdar att de inte ”förstår” konst). Föreläsningar, livepoddar, poetry slam-tävlingar, vernissager, stand-up och författarsamtal dyker upp på diverse ställen, så om en är ute efter lite hjärngympa kombinerat med underhållning är det här helt rätt stad. Exempel att hålla ögonen på: Grand, Babel, Blå båten, Malmö högskola, Amalthea bokkafé, Östervärns antikvariat & bokhandel.

MINUS
Tyvärr finns hög risk för ytterst traumatiska, Alfred Hitchcock-betonade fågelinvasioner. Sannolikt då en hänger i Folkets park, på Källans uteservering på Möllan eller typ bara utanför Lidl vid Triangeln. Vi är alla för djurens rätt, men … watch out.

Artikeln publicerades ursprungligen i Djungeltrumman #42