Stadsguide: Lissabon

Charmiga, kaxiga, vibrerande Lissabon. Det här är staden som blir trendigare för var dag som går, med brunchhak i varje hörn, färgglad gatukonst och hippa takbarer.

BRUNCH & CAFÉ
Frutaria
På nyöppnade Frutaria är frukten i fokus. Ananaser står som dekorationer på borden, och de färskpressade juicerna är 100 procent naturliga. Även om du inte är fruktfantast lockar brunchmenyn med bowls och stans bästa avokadotoast.
Rua dos Fanqueiros 269

Nicolau
Det tipsas om Nicolaus Instagramvänliga brunch överallt och köerna skvallrar om att stället lever upp till sitt goda rykte. Pannkakor, toasts och sallader, men bäst av allt är granolan.
Rua de São Nicolau 17

Café da Garagem
Det finns massvis med trevliga caféer i Lisboa, men detta sticker ut. Café da Garagem ligger inte bara i en gammal teater, utan har också en makalös utsikt över stadsdelen Graça från panoramafönstret. Här knarrar trägolvet, borden består av gamla dörrar och man kan låna schackbrädet för ett parti.
Costa do Castelo 75

RESTAURANGER
Boa Bao
Det bästa från Asien ryms under detta valvformade tegeltak. Poppis även bland locals så ställ dig i kö och ta en drink så länge. Testa ”old thoughts” så får du sörpla drinken ur ett kallt aphuvud med en bit glödande kanel på toppen.
Largo Rafael Bordalo Pinheiro 30

Zero Zero
Italienskt står på menyn och specialitén är pizza. Här äter du antingen utomhus i trädgården eller inne i restaurangen som är inredd i trä och sten.
Rua da Escola Politécnica 32

Lost in
Det bästa med denna restaurang är utomhusdelen som är inredd med färgglada möbler och tygklädda bås. Inredningen går i indiskt tema, men på menyn finns lite av varje. Utomhus är det snacks som gäller, så det är ett perfekt stopp för lunch.
Rua Dom Pedro V 56 – D

BARER
Park
Trots att denna terass ligger dold på toppen av ett parkeringshus är den långt ifrån en hemlighet. Du irrar runt fem varv bland bilarna och undrar om du gått fel ända tills du faktiskt når toppen. Där väntar utsikt över den upplysta hängbron till takten av gamla härliga r’n’b-hits.
Intill Calçada do Combro 52

Topo Martim Moniz
På toppen av ett shoppingcenter ligger denna takbar med utsikt över stadens kullar. Dj:n spelar Justin Timberlake och bartendern blandar roliga drinkar. Inte lika turistspäckat som Park.
Praça Martim Moniz

Pharmacia
I denna apoteksinspirerade bar har drinkarna namn som ”paracetamol” och i barskåpen står medicinflaskorna på rad. Det är lite kusligt att sitta bland gamla, rostiga medicinvagnar och se medicinförpackningarna i skåpen, men det gör Pharmacia till en upplevelse och inte bara en drink.
Rua Marechal Saldanha 1

Gin Lovers
Om en drink kostar tolv euro i Lissabon, då vet man att den är bra. Detta är en cocktailbar med finare stämning, proffsig personal och en gedigen drinklista. På baksidan ligger Atalho där man kan slappa i saccosäckar utomhus.
Praça do Príncipe Real 26

Gatuhäng
I Bairro Alto och vid spårvagnen i Bica kan man dricka billig öl ståendes på gatorna. Här börjar kvällen och fortsätter sedan på Pink Street, stadens partygata. Vid utsiktsplatsen i Santa Catarina är det riktigt skön förfeststämning med livemusik på kvällarna.

 

AKTIVITETER
Utomhusbio
På en rooftop mitt i stan rullar en film under bar himmel varje torsdag kväll. Här kryper man upp i en solstol med trådlösa hörlurar och njuter av en film i det fria. Köp popcorn i klassiska bruna papperspåsar, eller ett glas vin i baren. Boka på cinesociety.pt.
Terraços do Carmo

LX Factory
Industriområdet som blev till ett kreativt häng. Nu hittar du roliga inredningsbutiker, barer och caféer bland gatukonsten. Kika på utsikten över röda bron på Rio Maravilhas takterrass, och ät bästa sötpotatispommesen på El Chanta. Pricka gärna in marknaden på söndagar.
Rua Rodrigues de Faria 103

Surfa
Det går inte att bada inne i stan, men däremot finns det fina stränder en bit utanför. Åk över bron till Costa da Caparica för en oändligt lång sandstrand och grym surf både för nybörjare och mer erfarna.

Artikeln publicerades ursprungligen i Djungeltrumman #46.