Sakarias, Rymden och Göteborg

I somras släppte Sakarias sitt andra soloalbum Mars. Ett sju låtar långt album som gästas av de flesta man vill ska gästa en skiva: brorsan Lorentz, Madi Banja, Rebecca & Fiona och Pernilla August. Med flera. Ikväll spelar han höstens hittills enda spelning i kulturstaden nummer ett och vi tog ett mailsnack med honom inför det.

Pustervik för första gången på fem år, nu solo, hur känns det?
– Oj! Jag har inte tänkt på det så. Jag har suddiga men väldigt bra minnen av Pustervik!

Enda spelningen hittills i höst, varför blev det så?
– Jag känner att nästa fråga svarar på den här frågan. (Obs behåll det här svaret.) Och även min önskan att ni behåller det här svaret. (INCEPTION!)

Vad har du för relation till Göteborg?
– Göteborg är förknippat med massa highs, jag har varit där minst några gånger om året i nästan tio år nu och alltid i fest-sammanhang. Spelningar, galor eller någon stor musikfestival i Slottskogen som vissa kanske känner till. Från början var det svårt att hitta fäste i Göteborg. Jag spelade ena dagen på någon reggaetonklubb, andra dagen på någon rockklubb. Det här var omkring 2007. Det hände något sen strax därefter. Något speciellt i stan alltså. Post-Yaki Göteborg är bland det finaste jag upplevt. 2013 var jag i Göteborg var och varannan dag och det var förhöjd verklighet precis hela tiden. Damn, jag känner inte riktigt att jag kommer att kunna återberätta den Göteborg-magi jag faktiskt känner i den här intervjun. Jag älskar verkligen Göteborg på riktigt. Bodde i Majorna en sommar när jag var liten också. Men då hade jag inte utvecklat någon kärlek för Göteborg än. Drack en-liters-cola och hängde i någon datasal (!). Jag och Göteborg har varit frånskilda en tid men nu ska vi bli tillsammans igen.

Det är ganska många tunga namn med på skivan, kan du berätta lite mer om det? 
– Eller hur. Många är med, för många för att prata om alla så jag fokuserar på Pernilla August. Hon spelade in på distans men vi pratade ihop oss om det på telefon innan. Låten heter Mars, spåret innan våren. Mars är en ökenplanet och det är Tatooine också, som också står utskrivet i titeln fast jag tror det är med fonetisk text enligt Wookipeedia. Pernilla har gjort så mycket bra men om någon har missat det så är hon Scmi. Alltså Anakins / Darth Vaders mamma. Leia och Lukes farmor! Första låten på albumet heter Grand Canyon som också kan betraktas som en röd ökenplanet. Jag tycker om när allt knyts ihop så där utan att det var tänkt från början och uppskattar när linjen mellan de olika verkligheterna som definierar vår tillvaro suddas ut. Verklighet är ju en mix av det som händer runtomkring oss och det som händer inuti oss.  En stor del av verkligheten är det vi projicerar framför oss. Som vi kan se även om det på sätt och vis inte finns där men genom att manifestera dess existens så finns det plötsligt.

Vem hade varit drömmen att gästas av på nästa album?
– Universum i stort! Vi är del av något mycket större än den konstruktion som vi människor själva har placerat oss i och att utforska det är inspirerande. Att kringgå koncept som tid, genom att skapa saker, intuitivt. Med hjärta och inte med hjärna. I min musik så vinner alltid det emotionella över det intellektuella. Det händer så mycket här som vi inte tar del av än. Jag känner att musik är ett sätt att närma sig de dimensionerna.

Vad kan man förvänta sig på fredag på Pustervik?
– Livemusik!

Hur skulle du själv beskriva din musik?
– Varierande.

Sedan det senaste albumet har du hunnit få en grammis som producent, hur har det varit att komma tillbaka till artisteriet?
– Enligt Wikipedia: ”An artist is a person engaged in an activity related to creating art, practicing the arts, or demonstrating an art.” Har aldrig pausat från det där sen jag föddes. Men har haft en lång paus från att göra promotion och sånt däremot så det kan nog uppfattas som att jag haft en paus som artist. Men jag har gjort så otroligt mycket de senaste åren. Kommer dela med mig av mycket mer framöver.

Vad präglas Mars av?
– 
Skiftet där människan går från att leva på en planet till att leva på flera.

Vad är det bästa med att köra live?
– Den connection mellan mig och de som lyssnar som ofta uppstår. Vi skapar något tillsammans, där och då av den energi som infinner sig vid det unika tillfället. Det är så klart speciellt. Extra speciellt nu när hela etablissemanget som vi flydde från på internet faktiskt har tagit över internet. Jag spelade live hela tiden från att jag var 15 år. Nu har jag haft en lång paus men känner att livemusik är viktigt för mig igen. Superviktigt. Jag kommer ägna det mycket tid framöver.

Ikväll går spelningen av stapeln på Pustervik, biljetter hittar du här.