Säg hej till Bar La Lune

Det har tisslats och tasslats ett tag, och nu händer det äntligen: I Bar La Lune får Göteborg en ny vinbar signerad Oskar Ahlvin.

Bar La Lune har inte ens öppnat än men Oskar är ändå nominerad i Svenska gastronomipriset till utmärkelsen Sommelierernas sommelier. Vi får gissa att det är baserat på gamla, välförtjänta meriter från tiden på bland annat Linnéa Art restaurang och Upper House. Via stans minsta (och kanske mest rosade) restaurang Bar Centro där naturvinerna flödade om kvällarna. Djungeltrumman tog sig ett snack med Oskar för att få veta mer om La Lune, vad fördelarna är med att driva ett eget ställe, hur Göteborgs vinscen mår och var han helst dricker vin själv.

När slår du upp dörrarna?
– Bra fråga. Jag väntar på bygglov från stadsbyggnadskontoret för att klassa om lokalen från butik till restaurang. Det verkar dock ta tid, då jag inte ens fått en handläggare, så första oktober lär det inte bli vilket har varit planen innan. Nu hoppas jag innerligt på första november.

Berätta, vem är Bar La Lune?
– Ja vem är Bar La Lune? Jag antar att det är en spegling av mig, mina upplevelser och mina favoritställen. Ett väldigt litet och personligt ställe med fokus på kvalitet utan att på något sätt bli snofsigt, pretentiöst eller jobbigt. Vinvärlden behöver lite mer rock’n’roll. I glasen kommer man få det mesta. Jag har köpt in två fatmaskiner och där blir det alltid något enkelt härligt, ett vitt, ett rött och någon god öl. Vinlistan och glaslistan kommer att skifta från dag till dag, vecka till vecka, precis så som vi hade det på Bar Centro. Jag kommer att servera det jag känner för och tycker är extra bra just nu. Kanske en stökig lätt röd Pet Nat, kanske lite mer klassisk Barolo från 70-talet. Det blir en dynamisk, rullande lista med, enligt mig, bara goda saker.

Hur känns det att öppna ett helt eget ställe?
– Skräckblandat. Jag har aldrig känt mig mer nervös än vad jag gör just nu. Nu börjar alla delar falla på plats och jag har börjat inse allvaret i att det är jag som ska styra skutan. Men jag har sett fram emot det här i evigheter nu, att få göra precis på mitt sätt och inte behöva kompromissa med någon.

Det dräller inte direkt av renodlade vinbarer i Göteborg, hur mår vinscenen egentligen?
– Nej det stämmer. Av någon anledning går det inte lika fort framåt här i Göteborg som i övriga Sverige och världen. Vi är i en tid där vinscenen blomstrar, det finns nästan alldeles för mycket gott vin att få tag i, men Göteborgarna är svårflörtade. I mitt eget tycke är vinscenen lite död här. Det finns alltför få genuina och passionerade ställen. Vare sig det gäller klassiska viner eller mer naturligt. Men det finns såklart hopp om Göteborg! Vi behöver bara kämpa lite hårdare och hålla ut lite till, allt vänder till slut!

Ge mig dina tre bästa vinbar-tips ute i världen!
–La Buvette i Paris, La Cantine Isola i Milano och Grand Café Diemme i Padua.

Bar La Lune
Vasa kyrkogata 1
Öppnar i början på november.
Öppettider: Onsdag–söndag 17-23
16 platser