Annons ↓ Annons ↑

Recension: Özbek

Som i en amerikansk småstad behöver du ta bilen från den ena affären till den andra eftersom avstånden är enorma – Backaplan måste vara det mest oklart planerade shoppingområdet någonsin. Men bakom butikerna gömmer sig något härligt, ett gäng trevliga restauranger.

Mellan Vågmästareplatsen och Hjalmar Branting sträcker sig ett restaurangkluster där du kan äta allt från indisk och vietnamesisk till turkisk mat. Välkända Jenin Grill har hela tre restauranger med bara några hundra meters mellanrum. Ett av de senaste tillskotten, Özbek restaurang med afghansk, persisk och indisk mat i fokus, har intresserat mig lite extra ett tag. Eftersom det afghanska köket är helt nytt för mig tog jag sällskap med några vänner som har bättre koll.

Vi kliver in genom dörren och hittar ett par sällskap runt borden och en lågmäld stämning. Inredningen på Özbeks för tankarna till en vikingapub i full lysrörsbelysning, det är tegel, trä och läder som dominerar här. Och, mitt i allt, en inglasad kolgrill som när den är i gång säkerligen sprider lite action i matsalen.

När vi tagit plats vid ett av de mörkbetsade borden får vi reda på att de bara serverar två alternativ denna kväll: en rätt från menyn och den dagligen återkommande buffén (115 kr). Så vi tar in allt. Mantoo (129 kr) är ångade dumplings fyllda med kalv, koriander och svartpeppar toppat med yoghurt, en tomatsås med linser, torkad chili och färsk koriander. Degen är perfekt ångad och den smakrika fyllningen bryter av fint mot yoghurten.

Det visar sig att jag, förstagångsätaren, och hen som vuxit upp med matkulturen har väldigt olika uppfattningar om det vi får på tallriken, men vi kan nästan enas om gemensamma favoriter från buffén: den klassiska afghanska rätten Kabuli Palaw, ris med morötter, russin, kardemumma och lammkotletter. Och kofta, lammköttbullar i tomatsås, en rätt som är mjuk och smakfull på samma gång.

Min afghanska vän berättar att landet enkelt sett är uppdelat i två kök, det ena mer influerat av Pakistan och det andra av Iran. Vilket för mig förklarar det indiska inslaget på buffén i form av chicken tandoori. Mynta, saffran, koriander, kardemumma, svartpeppar, yoghurt och vitlök dominerar matkulturen, tillsammans med ris, potatis och kött i form av kalv, lamm och nöt.

Tyvärr är inte Özbek något för vegetarianer, för kvällen serveras inga vegetariska rätter utan istället är det väl tilltaget med kött. I total matkoma lämnar vi restaurangen och jag får heligt lova att nästa gång blir det hemmamiddag, då ska jag få smaka på hur riktig afghansk mat är, enligt min vän. Jag säger inte nej till det, men är villig att ge Özbek en chans till och hoppas då att det finns fler rätter på menyn.

Bäst: Den uppmärksamma kocken som piffade till buffén under kvällen.
Sämst: Att det inte fanns något vegetariskt, och vi vill ha fler rätter på menyn!
Tillgänglighet: Entré i markplan, halvstor toalett.
Öppettider: måndag–söndag kl 11–20