Annons ↓ Annons ↑

Recension: Hing-Wa

Matredaktör Sara Berndtsson tipsar om stället hon besöker oftare än sin egen mor – Hing Wa i Gamlestaden. Eller stans bästa kinarestaurang som en del säger.

Jag har besökt Hing Wa i de flesta sinnesstämningar, bakfull, regntung, solvarm, nykär och vrålhungrig. Det är en bra grund för en samlad bedömning av en restaurang, för vi kan nog alla ana att humöret hos den bakom grytan och personen framför tallriken påverkar hur maten smakar i slutändan.

Hing Wa är från utsidan ett rätt anonymt ställe, själv missade jag skylten i månader, trots att jag hört att den omtalade restaurangen med genuin kinesisk mat skulle ligga där på Hornsgatan i Gamlestaden. Men sedan dagen jag tog halvtrappan upp och in i den lilla lokalen med röda lyktor i taket, guldiga Buddhastatyer och vinkande katter på disken vid kassan har jag återkommit oftare än jag träffar min egen mor. Mest blir det take-away, men ibland stannar jag kvar för en söndagsmiddag, om det finns plats. Det är ofta fullt av stora sällskap och familjer som delar på en riktig festmåltid om kvällarna, priserna här är av den sorten (varmrätter från 80–180 kr) att det går att bjuda hela medelstora familjen på middag, då portionerna är så väl tilltagna att de lätt går att dela på, och priserna modesta.

”Ibland stannar jag kvar för en söndagsmiddag”

Mat från Guangdongprovinsen
Här är det det kantonesiska köket som råder, mer specifikt Guangdongprovinsen vid kusten i södra Kina, som utgör menyn på närmare 80 rätter. Det är alltid en risk att välja något som inte blir en favorit från en lång meny, men här är det en god idé att våga utmana sina val. Radera friterade jätteräkor och sötsur sås från ditt minne, här är det friterad fisk eller, för den som vågar, friterade fiskhuvuden i sojasås som är den riktiga klassikern. Fisken har en frasig utsida och på insidan en perfekt filé som skivar sig mjukt. Detta i kombination med fluffigt ris och den omslutande sojasåsen blir en enkel men samtidigt smakfull kombination.

Helt vegetariska alternativ finns, om än färre än de med kött, grillat knaprigt sidfläsk och sichuankyckling skickas ofta ut genom luckan. Men det jag har upptäckt är att oavsett om det är det himmelska sidfläsket eller wokade grönsaker med tofu så får råvarorna stå på egna ben och deras naturliga smaker lyfts fram.
Inget blandas ihop, shiitake smakar just shiitake, pak choien är krispig och även en trist vitkålsbit eller en broccolibukett har betydelse för helheten.

Milslång meny
Den långa menyn är en djungel som kan vara riktigt besvärlig att ta sig igenom när blodsockret är lågt och beslutsångesten stor. Att rätterna beskrivs med så få ord att wokade sojabönor mest var minimajs och vattenkastanj gör det inte enklare. Det kommer antagligen bli ett par snedsteg, men jag hoppas att de goda smakupplevelserna blir fler och att Hing Wa förblir mitt ställe i många år framöver.

Bäst: Förutom den goda och vällagade maten, priset! En rätt för runt hundringen räcker ofta till både lunch och middag.
Sämst: 80 rätter är lite mycket, valmöjligheterna känns snudd på svindlande.
Tillgänglighet: Halvtrappa upp i entrén, ingen ramp.
Öppettider: må 11–20.30, on–to 11–20.30, fr 11–21.30, lö 12–21.30, sö 12–20.30
Adress: Hornsgatan 12, Gamlestaden

Artikeln publicerades ursprungligen i Djungeltrumman #45