Annons ↓ Annons ↑

Recension: Gruppen köper sig fri

Det går undan i nya föreställningen Gruppen köper sig fri på Folkteatern, och vår recensent Emilia Palmén gör sitt bästa för att hänga med. När ridån faller lämnar hon salongen med lite ny kapitalismkunskap, och lite nya tankar.

Gruppen har i år tagit sig an mastodontuppgiften att folkbilda oss i kapitalismens effekter. Alla som har varit i närheten av till exempel moms vet att ekonomi inte är sexigt, och det är framförallt inte roligt. Men Gruppen och Aida Paridad lyckas med ömsom humor, ömsom allvar, ömsom högt skrikande att förmedla den grund (av lögner) varpå vårt kapitalistiska samhälle vilar.

”Ekonomi är inte sexigt, och det är framförallt inte roligt”

Det går undan, så svep en dubbel, spärra upp ögonen och gör ditt bästa för att hänga med. Men känn för guds skull ingen skam när du sitter där och klappar händerna i ridå och känner att du inte förstått precis allt. Pjäsen är uppbyggd av anekdoter och citat som ska förklara varför vårt kapitalistiska samhälle ser ut som det gör idag, och hur sjukt i huvudet det är. Referenslistan för litteratur är cirka en halv mil lång och består av en rad akademiska och aktivistiska texter – det är väldigt mycket information att klämma in på en och en halv timme. Dessutom är ekonomi och kapitalism krångligt.

Men Elin Söderquist, Nina Haber och Bianca Kronlöf gör ett bra jobb med att förmedla kunskapen till publiken med utstrålning och intensitet. Det märks att de ansträngt sig för att göra dessa tunga teorier tillgängliga. Vidare måste jag hylla Mina Lilja Zwedberg som teckentolkade. Hon förmedlar texten med en otrolig inlevelse, och jag kommer ofta på mig själv med att titta på henne istället för på den övriga ensemblen.

”Det märks att de ansträngt sig för att göra tunga teorier tillgängliga”

Jag förstår inte allt i Gruppen köper sig fri, men vissa nyckelscener har etsat sig fast och gör saker lite mer begripliga. Som förklaringen av vad en bank är. Det började med smeder som höll på sina kunders guld och silver, som i sin tur fick en kvittens (en papperslapp) på värdet. Smederna märkte att alla kunder inte hämtade ut sitt guld och silver samtidigt, så de kunde skriva ut fler kvitton än vad det fanns guld. Många tror att banker är statlig verksamhet, men det är egentligen bara en affär.

Gruppen säger att de själva inte förstår allt till fullo, och att publiken inte heller behöver göra det, men eftersom vi fått anstränga oss för att hänga med kanske vi fått lite mer kunskap och därmed nya tankar. För det är ju inte meningen att gemene dödlig ska förstå sig på dagens ekonomi, då skulle den kollapsa.

Jag lämnar Folkteatern med en frenetisk tankeverksamhet och önskar att jag får se pjäsen en gång till, inte bara för upplevelsen estetiskt utan också för att få en till chans att tillgodogöra mig all den kunskap Gruppen vill skänka.