Annons ↓ Annons ↑

Recension: Gården

Matredaktör Sara Berndtsson har varit ute och recenserat, denna gången i Vasastan och nyöppnade Gården!

Att kliva in, eller ja, en halvtrappa ner till Gården från Vasagatan var lätt förvirrande just denna kväll i början på juni. Efter veckor av högtryck var det första kvällen på en evighet som det var för kallt för att sitta ute. Inget paniknjutande på uteserveringen helt enkelt, utan in i värmen.

Vi konstaterade redan vid tröskeln, min vän och jag att Gården är ett trendigt ställe. Nordisk, minimalistisk inredning. Pinnstolar i furu, väggar i en ljus men lätt smutsig grön nyans (verkar väldigt trendigt enligt många inredningsmagasin). Jag upplevde det lite strikt till en början, fram tills en lätt skruvad detalj uppenbarade sig. På bardisken i entrén stod en naturtrogen hare i keramik. Ett bättre välkomnande var svårt att få just då .

Gården är en liten intim restaurang som hämtar inspiration och råvaror från Göteborg och den bohuslänska skärgården. När det finns möjlighet skördar de ingredienser från närområdet och tanken är att skapa mat som speglar både människorna bakom grytan och årets säsong. Vinerna är naturliga och så länge det finns plats går det bra att bara slinka in på ett glas, en kopp och lite snacks. Hönökakan med syrligt jungfrusmör är to die for, det vågar vi påstå.

Denna kväll valde vi att köra på en fyrarätters avsmakningsmeny (425 kr) och av ren nyfikenhet bad vi om att få starta med två smårätter från snacksmenyn (35-85 kr). Ingen av oss kände för att gå och lägga sig nyfiken just denna kväll. In kom en liten kulle av frusen yoghurt med picklade granskott och ett täcke av tunt hyvlad rödbeta toppat med späda små syrénblommor. Att få ett kallt, matigt snack var det mest överraskande på länge! Friskt och fräscht på det ena fatet medan det andra bestod av en söt och lite murrig kreation på mjukt  ugnsbakad jordärtskocka, toppad med en örtemulsion och ett tunt flarn av karamelliserad mjölk och grillad dill. Vilken start!

Gården överraskade oss flera gånger under kvällen. På ett elegant och lekfullt sätt fick de oss att vilja undersöka varje rätt, fundera över råvaran och smaka oss fram genom olika texturer och tillagningssätt. Från den lätt sotade sparrisbuketten som med fingrarna doppades i en brynt smörkräm med friterade surdegssmulor till den inlagda och grillade makrillen vi fick leta fram under ett täcke av blomsterkrasse, picklad rättika och citronverbena. Ett vitt, lite oljigt franskt vin på druvan Macabeo med lite krut i, passade perfekt till fläsksida, spetskål och vilda örter. Slutligen kom en dessert som visade sig vara det perfekta avslutet. En bit söt, inkokt rabarber. Och den andra biten nästan rå, lätt sotad, sur så att tungan krullade sig, doppades i en skål med fluffigt vispad färsk maräng. Efter denna middag blev vi perfekt mätta och redan sugna på att återvända för att beta av hela snacksmenyn.

Bäst: Grym mat, gott vin och lättsam men proffsig service!
Sämst: Vi hoppas idén med att kombinera matsal och mini snacks- och vinbar håller. Stor meny går först förstår vi men stämningen skulle må bra av lite tjo och klirr från baren.
Tillgänglighet: Halvtrappa ner, liten toalett.

Du hittar gården på:
Vasagatan 40, Göteborg

Öppettider: Tisdag-lördag 17-sent

Artikeln publicerades ursprungligen i Djungeltrumman #52