Annons ↓ Annons ↑

Recension: Fatima

 

Januari är ingen rolig månad för att gå ut på lokal och äta, i alla fall inte om kontot är tomt. Matredaktör Sara Berndtsson har letat rätt på tre bra alternativ för en plånbok som tagit sig igenom både jul och nyår.

På Oskarsvägen, nedanför Stigbergsbacken, ligger Restaurang Fatima som bokstavligt talat har ett hål i väggen för take away och en liten spartansk matsal med marockanskt kakelgolv för den som vill sitta ned. Ledig mitt i veckan och redo för långlunch trillade jag in några minuter efter öppning.  

Taginer, grytor tillagade i lerkrus, soppor och matiga mackor är det som som finns på menyn och mitt val föll på specialaren: veckans piroger för 69 kronor. Frasiga och friterade med tunn deg vikt likt en vårrulle fyllda med linser och en smakrik kryddblandning. Det är gissningsvis en Ras el hanout, som kan översättas till ”det bästa i affären”, på bland annat kanel, kummin, kryddpeppar och paprikapulver. Pirogerna serverades tillsammans med lite picklat, het harissa, krämig hummus, majonnäs samt en fräsch och mild chermoula, en marockansk variant på pesto gjord på färska kryddor som koriander, persilja och selleri.

”Har du en skön kompis du gärna trillar in hos, hänger i köket och snackar lite skit med? Precis en sån avslappnad kompis är Restaurang Fatima”

Nadja som driver Restaurang Fatima åker själv till Marocko, framförallt Marrakech, och inhandlar kryddor från lokala producenter. Att det ligger tid, omsorg och ett kärleksfullt hantverk bakom maten här går inte att missa. Har du en skön kompis du gärna trillar in hos, hänger i köket och snackar lite skit med? Precis en sån avslappnad kompis är Restaurang Fatima, men efter en dundergod måltid behöver du inte hjälpa till med disken. Här är det inga tricks eller halvfabrikat, bara det bästa från affären, via spisen och rätt ned på din tallrik.

Adress: Oskarsgatan 4 Göteborg
Öppettider: Tisdag-Fredag 11.30-15.00, Lördag 13.00-17.00
Bäst: Att direkt känna sig välkommen och få frågan om en varit här innan följt av en förklaring av menyn och tillbehören.
Sämst: Öppettiderna, vi vill ha mer!
Tillgänglighet: Entré i markplan, tillgänglighetsanpassad toalett.