Recension: BOV

En halvtrappa ner på Gibraltargatan i Johanneberg har den lilla grönsaks- och deliaffären funnits i sju år. I april flyttade en gigantisk pizzaugn in och butiken blev med restaurang. På BOV, bröd och ved, finns en sak på menyn och det är pizzor i napolitansk stil.

Gänget bakom BOV är lite över 20 år gamla, men har länge drömt om att göra Göteborgs bästa pizza. Nyfikna på dessa på kort tid omtalade pizzorna går mitt sällskap och jag ner i den lilla källarlokal som för kvällen är fullsatt, och blir glatt bemötta och visade till bords. Vi presenteras för en kort vinlista, kvällens drink, och pizzamenyn som hänger på väggen i baren. Vi förstår varför det är så mycket folk, trots att det är tisdag – BOV är ombonat och mysigt, inredningen för tankarna till ett rustikt italienskt kök (förutom att det är en ung mustaschprydd man som står och lagar mat istället för en vindpinad mormor) med levande ljus och träbord. Trevligt, kort och gott!

Att välja pizza här är inte svårt, två av tre finns alltid på menyn – en klassisk Margherita (119 kr), Marinara (109 kr)  med tomat, vitlök och oregano samt Dagens BOV som varierar beroende på tillgängliga råvaror. Vi tar in Maggan, med tomatsås på San Marzanotomater och Fior di latte, en lite kompaktare mozzarella gjord på komjölk. Vi tar också in en dagens (179 kr) som är en vit pizza med crème fraiche, mozzarella, tryffelsalami och basilika. Degen är mjuk och lite seg och kanterna höga, fluffiga och lagom svärtade från vedugnen. En bit napolitansk pizza ska vika sig när du håller den i handen och dessa slokar riktigt fint. Det är verkligen inget fel på smakerna, vi gillar det vi äter.

”Det är framförallt den härliga stämningen och den lättsamma personliga servicen vi uppskattar”

En lätt och mjuk Barbera får vi i glaset, den finns inte med på vinlistan men passar helt perfekt till pizzorna. Dock får vi aldrig reda på priset så när notan säger 130 kr glaset hade det varit trevligt att veta, även om vi med största sannolikhet hade sagt “ja, fyll upp!”

En god pizza funkar nästan alltid, och även om mitt sällskap och jag veckan innan varit på (enligt många) Nordens bästa pizzeria, Lilla Napoli i Falkenberg, så gillar vi BOV – även om tomatsåsen är lite rinnig på Margheritan. Det är framförallt den härliga stämningen och den lättsamma personliga servicen vi uppskattar, och att den lilla butiken är öppen hela kvällen. Hit kommer vi gärna igen, det vore inte otroligt att detta ställe utvecklas och levererar ännu bättre inom kort – 10 000 timmar är det som krävs för att bemästra ett hantverk sägs det ju.

Bäst: Den härliga servicen!
Sämst: Priset gör att vi inte kan bli stammisar.
Tillgänglighet: Källarplan, brant trappa ner och liten toalett.
Öppettider: tisdag–lördag 17–22

Publicerades först i Djungeltrumman #41.