Annons ↓ Annons ↑

Nya restauranger i Göteborg

Just nu poppar det upp spännande matställen lite överallt i Göteborg. Vi har listat restaurangerna som öppnat under våren och sommaren – och slängt in ett par som slår upp dörrarna senare i höst.

Unity Jazz
Kyrkogatan 13
Säga vad man vill om folket bakom Champagnebaren (och vad skulle man säga?) – men mat kan de. De har även en förbaskat idyllisk innergård. När samma gäng nu startar jazzklubb i Kaleis gamla lokaler  är det upplagt för rökiga kvällar med torr sprit, tuff kärlek och gött barkäk.
Öppettider: tors-lör 18-01

Wurst
Djupedalsgatan 2
Länge var Korven som måltid sorgligt förbisedd. Korv betraktades som ett nödvändigt ont när inga andra måltidsalternativ fanns tillgängliga. Men så: de senaste åren har den avlånga köttrullen åtnjutit en självlysande renässans. Och Wurst, som slår upp i Hos Pelles gamla lokaler, planerar att ta korv på största möjliga allvar. Inspiration ska hämtas från wurstens, kålens och Heavy Metal-fotbollens moderland – Tyskland. Förvänta er också ett brett ölutbud. Weltklasse!
Wurst öppnar vecka 36

Bonito
Erik Dahlbergsgatan 13
Inom Göteborgs restaurangvärld gäller en naturlag över alla andra: det Emma Kolback rör vid förvandlas till något gott. Nu startar den Göteborgsbaserade kökschefen restaurangen Bonito, som tillsammans med nattklubben Hoki moki kommer att husera i Jazzhusets gamla lokaler. Maten kommer att hämta element från den japanska izakayan, ett slags tapas- eller bistrobar, och inrikta sig på sushi och sashimi.
Bonito öppnar i mitten av september

The Elephant
Linnégatan 68
En indisk restaurang startar bara den modige entreprenören – ganska ofta går det åt helvete. The Elephant har däremot lyckats träffa rätt. Traditionella rätter, bra råvaror, lagom stort utbud. I teorin kan det här låta som en väldigt enkel formel, simpel rent av; men den sortens balans mellan tungt och lätt kräver år av erfarenhet för att hitta.
Öppettider: mån-sön 11-22

MIM (More is More)
Herkulesgatan 40
Ida och Stefan Wittrock, ägarna bakom restaurangen MIM, har hittat fram till en central sanning om mat: allt behöver inte vara nyttigt. På More is More serveras allt från amerikanska hotdogs till franska pizzor och utbudet är helveganskt. Ta med dina skeptiska päron, din rasistiska farbror, dina kanelbulle-konservativa morföräldrar – de lär konvertera till veganismen snabbare än Dennis Lyxzén hinner säga ”straight edge”.
Öppettider: tis–lör 17–23

BOV (Bröd och Ved)
Gibraltargatan 20
Grabbarna bakom BOV använder en olivolja för typ 40 euro när de ska baka till sina redan omsusade pizzor. Bara det säger en del om ambitionsnivån; missta för guds skull inte detta för en vanlig pizzeria med vetedegsbottnar i studsmatte-material och månblek isbergssallad. BOV, inhyst i en liten källarlokal i Johanneberg, är något annat.
Öppettider: tis–lör 17–22

Más
Västra Hamngatan 24-26
Ta dina provocerande färglösa matvanor, lägg dem i en liten trälåda och spräng skiten i luften. Gå sen till den peruanska restaurangen Más. Här kan du dricka lila majsjuice och Pisco-cocktails medan sydamerikansk musik gör dig varm och farlig i skallen. Här kan du äta stans bästa Ceviche, citronmarinerad fisk med sötpotatis, och låtsas att du befinner dig i Limas hipsterkvarter. Det är hit man flyr.
Öppettider: sön–ons 15–23 / tors-lörd 15–01 

Sinti
Skanstorget 1
Kanske har det med högmod att göra. Nån vagabondkock som ser sig själv som nån jädra världsmedborgare, har guldlänk och kan röra på höfterna irriterande bra. Men restaurang Sinti trycker verkligen in länder på sin meny. Här finns inga nationella begränsningar, ingen patriotism – kökspersonalen drar bara i högsta växeln och spränger in med dubbeldäckaren i en kulinarisk bergsvägg. Uruguay, Peru, Chile Gambia, Korea. Välj du. På Sinti är det fullt möjligt att saxa mellan löjrom, gambiansk bönröror, Chimichurri och Yukhoe under samma kväll.
Öppettider: tis-fre 17-sent