Annons ↓ Annons ↑

Matredaktören filosoferar

2017 var året då Göteborg lyckades göra det ingen trodde var möjligt: klämma in ännu fler restauranger på krogkartan. Det fanns faktiskt både lokaler och plånböcker tillgängliga, och något underligt behov av ännu fler hamburgerrestauranger. Men vi tackar 2017 för att det nu går att dricka riktigt gott kaffe hos Oizo i Kålltorp, äta napolitansk pizza i Johanneberg hos BOV och en rustik men samtidigt elegant trerätters hos Fabrick i Almedal. Det verkar helt enkelt som att vi inte alltid behöver befinna oss ett stenkast från Järntorget, i Vasa eller på Avenyn längre.

Så vad har vi att vänta oss 2018? Förutom att våra stjärnkrogar kommer fortsätta att utveckla den västsvenska gastronomin på ett spännande sätt, finns det några saker jag tror kommer att lysa starkast:

Frukost
Eftersom dygnets timmar alltid är för få är behovet av ett riktigt bra frukostställe akut. 2018 vill vi dejta, jobba och skvallra över en frukost. Vi vill äta gröt som är både god och snygg att se på och kunna äta en helt vanlig ostfralla till en svart kopp kaffe, för att det är ungefär det tryggaste som finns.

Det vi har i glaset
Drycken blir viktigare och viktigare. Fler synar vinlistorna på krogen och ratar det fabriksproducerade framför naturviner. Bra alkoholfria alternativ är ett måste och Göteborg tar ännu ett steg mot att bli landets mittpunkt när det kommer till cocktails.

Hållbarhet
Restauranger kommer inte längre att komma undan med att briljera med en KRAV-certifierad meny, samtidigt som de står med matsvinn upp över öronen och serverar vårsparris mitt i vintern. 2018 adderar vi också jämställdhet och goda arbetsförhållanden till synen på hållbarhet, och om krögarna själva inte berättar hur det står till kommer vi ta reda på det på annat vis (internet är inte en fluga).

Bubblare
Att det ska vara bekvämt att gå ut och äta ensam på restaurang (då pratar vi nivån över snabbmat) fortsätter vi att drömma om ett tag till. Samma sak gäller de stora upplevelserna där maten ackompanjeras av känslor utöver perfekt kombinerade viner och oklanderlig service. Ett äventyr à la Punk Royal kommer nog snart, men inte riktigt än – om inte The Concept visar sig vara mer än god mat och revy.