Annons ↓ Annons ↑

Matilda Landström

På fredag visar Matilda Landström upp sin konst för första gången, ackompanjerad av artisten Calimano på Tredje Långgatans Station 16. Vi bad henne berätta mer om konstverken, livet och utställningen Puss puss.

Om du skulle beskriva dig själv med tre ord vilka skulle det då ha vara?
Omtänksam. Jag vill att alla runt omkring mig ska må bra och jag hjälper gärna till om det skulle behövas. Men jag räknar aldrig med att alla runt omkring mig ska göra detsamma för mig. Varm. Jag får ofta höra att jag är väldigt varm som människa, att jag får folk att känna sig välkomna och bekväma. Äventyrslysten. Jag har alltid rest mycket men de senaste tre åren har jag bott i fyra olika länder. Jag blir lätt uttråkad när jag känner mig för bekväm med rutiner. Mina läkare blir tokiga på mig med tanke på min diabetes så egentligen borde jag väl ha mer rutiner.

Hur skulle du beskriva din konst med dina egna ord?
Jag skulle nog säga att den just nu är mitt sätt att kommunicera. Jag har lite svårt att förmedla hur jag känner men konsten har hjälpt mig väldigt mycket med just det. Men precis som jag själv så känns det som att min konst växer och utvecklas hela tiden. Jag hittar ständigt ny inspiration och nya människor som inspirerar mig.

Av: Matilda Landström

Berätta lite om din utställning Puss puss!
– Under denna utställning kommer man inte bara få se vad jag har gått igenom som tonåring/ung vuxen utan även få lyssna på låtar som Calimano har skrivit och tonsatt, för att få fram ännu en känsla hos de som kommer på utställningen. Historien bakom min utställning är ganska lång men jag vill säga hejdå till min ångest och dåliga erfarenheter.

Vilka olika former kommer din konst att visas i?
Under utställningen kommer man få se skisser i färg, akrylmålningar och skulpturer.

Du har tidigare arbetat som modell, vad bär du med dig från de åren?
Det finns mycket positivt men även lika mycket negativt. Det man måste tänka på med modellandet är att de inte bara är ett jobb utan det är en livsstil. En livsstil som inte är för alla. Det räcker inte med att ha gener till att vara fotogenisk utan du måste även ha mentaliteten och kroppen. Det som jag skulle säga är det mest negativa har absolut varit alla kroppskomplex jag fått med åren. Hur medveten man blir om sin kropp och vad som var ”fel” med den när man är såpass ung, jag var 16 år. Något jag än i dag bråkar en del med.

”Jag tycker att vi ska bli bättre på att prata om allt som gör ont.”

Hur anser du att vi som allmänhet ska bli bättre på att prata om psykisk ohälsa?
Jag tycker att vi ska bli bättre på att prata om allt som gör ont. Vet man om problemet eller problemen så kan man även hitta roten och lösningen.

Hur är det egentligen att vara ung konstnär i Göteborg idag?
Jag har precis börjat kalla mig själv för konstnär, så jag ska vara helt ärlig vet faktiskt inte än. Men jag är fortfarande ung och letar efter fler sätt att skapa och visa mina kreativa sidor på.

Vad tycker du att vi absolut inte får missa just nu?
När det kommer till konst så tycker jag ju att du absolut inte får missa min utställning, haha. Men missa inte alla de unga konstnärer som kommer att ställa ut i sommar.  När det kommer till livet tycker jag absolut inte att man får missa att av snälla mot varandra. Kanske testa att tänka på någon annan än sig själv i några timmar.