Annons ↓ Annons ↑

Mares kommer att gå loco på Trädgår’n

Imorgon ska Mares fylla Trädgår’n (det är nämligen helt utsålt). Göteborgs alldeles egna musikexpert och orakel Fabian Forslund tog och intervjuade bandet om gittarr-pop, morgondagens gig och om hur det är att få sin barndomsdröm uppfylld. 

Uppsala-bandet Mares har lyckats med konststycket att nå ut med gitarr-pop till kidsen i en tid av EDM-dominans och allmän fördumning. Över 18 miljoner streams på debutsingeln talar väl egentligen sitt eget språk och när bandet nu på fredag spelar på Trädgår’n är det redan slutsålt. Debutalbumet Sunnanvind släpps samma dag och det är en vacker samling låtar som kan få vem som helst att känna sig ung igen. Senaste singeln Stråkorkestern är till exempel en av vårens allra vackraste bitar. Vi kände helt enkelt att det va dags att kolla läget med bandet.

När detta skrivs är det bara några dagar kvar till att ni släpper ett debutalbum och turnéstartar i Göteborg. Hur är den känslan?
– Det känns helt otroligt, lite overkligt nästan. Vi har verkligen sett fram emot det här i över ett halvår och nu är det äntligen dags, sjukt. Vi är också riktigt peppade på att testa lite nya grejer som vi hittat på i studion och repan, och det ska bli spännande att se hur allt mottas.

Senast ni var i Göteborg var det på Fängelset för drygt ett år sedan och då var det slutsålt. Vad minns ni från den kvällen?
– Det var skitvarmt, den varmaste lokalen vi spelat i någonsin. Men trots det var publiken verkligen fantastisk, superkväll rakt igenom. Vill minnas att de mest hängivna personerna började köa redan kl 09 på morgonen. Det var stort för oss.

Kanske har jag fel men visst har ni inte varit i Göteborg särskilt ofta? Varför? Vi gillar ju ändå gitarr-pop här.
– Helt ärligt så vet vi inte, vi gillar Göteborg och känns skitkul att äntligen få komma tillbaka.

Ni spelar i alla fall på Trädgår’n på fredag, det är slutsålt, ni släpper album samma dag så visst känns det som perfekta förutsättningar! Vad kan vi då förvänta oss?
– Att vi ska gå loco, spela massa nytt material och en hel del gamla godingar.

När blev ni egentligen så bra live?
– Som många andra så ser vi oss som ett band som vill vara bättre live än på platta. Så därför har vi spenderat ohyggligt många timmar i replokalen. Det kräver mycket jobb och tid men det är utan diskussion värt det.

När förstod ni egentligen att det var musik ni skulle hålla på med?
– Vi har alla velat bli musiker sen vi var kids. Så nu när vi har fått chansen att göra musik på riktigt så släpper vi den inte. Det var aldrig vår plan att Mares skulle bli den stora grej det blivit idag men vi är alla evigt tacksamma för att det blev som det blev.

Jag minns ju ändå när eran första låt kom i inkorgen för snart fyra år sedan. Då beskrev ni er själva som enformiga. Har resterande fyra år handlat om att inte vara enformiga?
– Sa vi verkligen det? I och för sig så har vi sagt en hel del skit genom åren. Resterande fyra åren har väl egentligen handlat om att utvecklas och undersöka vilken sorts musik vi vill skapa. För tillfället så känns det som att vi har hittat hem rätt bra, men vår musik kommer nog alltid att vara i förändring.

Nya skivan kan ju inte beskrivas som enformig och istället för att smattra er fram på varje låt så svävar ni lite lätt med hjälp av stråkar, skönsång och smäktande piano-slingor. Hur blev det så
– Vi upptäckte att det finns andra tempon än 120 som är standard när man startar upp musikprogrammet Logic. Sen har vi självklart ändrats som musiker och låtskrivare. Utöver så lyssnar vi på annan musik, allt det speglas i det vi skriver.

Många band som skapas i gymnasieåldern brukar inte överleva studenten, hur överlever ni tillsammans?
– Vi var bästa kompisar då och vi är bästa kompisar fortfarande. Sen hade vi tur och det gick bra så alla har verkligen velat köra det så långt det går.

Ni ska nu överleva en turné tillsammans som startar i Göteborg på fredag. Har ni medvetet valt bort Stockholm den här gången för att kunna stänga Grönan på riktigt i sommar?
-Om vi överlever tunén så blir sommarens Stockholmsspelning den på Lollapalooza. I slutet av förra årets Grönangig så lovade vi att vi skulle stå på en större scen i år. Det känns bra att kunna leverera på den punkten.