Annons ↓ Annons ↑

Lovisa och Jakob – nya konstbloggare

Äntligen mera konst på Djungeltrumman! Det är dags att hälsa välkomna till Lovisa och Jakob, de nyaste tillskotten i Djungeltrummans bloggfamilj. I bloggen Was Ist Kunst kommer de dela med sig av tankar, diskussioner och tips kring konst.

Hallå Jakob och Lovisa! Välkomna till familjen! Vilka är ni?
Lovisa: – Puh, den frågan ställer jag mig ofta och ändå har jag inget bra svar. Vem är jag? FINNS JAG? Vad är en människa? Skoja. Men: jag är utbildad konstvetare som gillar råbiff, att vara lite salongs och en go sublim konstupplevelse. Är det så fel?

Jakob: – På min Tinderprofil står det: “Cool, häftig och lite neurotisk. Pluggar och jobbar med kultur. Ungefär så spexig är jag!” Jag tycker sammanfattar mig ganska bra (även om ingen vill matcha med mig längre).

Va?! Ingen?! Men då finns det i och för sig mer tid till annat, typ blogga på om konst på Djungeltrumman. Bloggen heter ju Was ist Kunst, så vi undrar såklart: vad är konst?
Jakob: – OBS supertöntigt svar, men kan inte allt typ vara konst? För mig handlar det mycket om intention, att om man skapar något med intentionen att skapa konst, så blir det konst. Med det sagt behöver inte all konst vara bra konst.

Lovisa: – Dels tycker jag konst kan vara helt fantastiskt som ett historiskt dokument, ett sätt att få ta del av tidigare generationers syn på världen och människan. Sen tycker jag att den visuella konsten har en sådan direkt effekt som jag upplever att få andra konstformer har. Är det bra så är det som ett knytnävsslag i ansiktet. Lite svårt att förklara, men jag kände det första gången när jag var på en Gerhard Richter-utställning på Centre Pompidou för många år sedan. Det var en fantastisk konstupplevelse som jag var helt oförberedd på. Jag hade fått följa med min styvpappa till Paris för att han var på jobbresa och sen gick vi på museum tillsammans, vilket var mer på hans initiativ än mitt. Nu är jag konstvetare. Tack Ulf!

”Konst är inte riktigt det första man tänker på när man tänker på Göteborg”

Okej, ganska brett med andra ord! Hur fastnade ni för just konst?
Lovisa: – Vem älskar inte konst?! Ingen i min familj sysslar med konst, men min mor var en riktig estet. Sen så spelade vi ofta Masterpiece – ett auktionsspel med kända konstverk, när jag var liten. Vackra målningar som man kunde tjäna miljoner på, som upplagt för succé hos ett barn.

Jakob: – Ja, jag har väl alltid haft konstnärliga ambitioner men sen insett att jag inte är en så bra konstnär.

Vad blir det för konst här på bloggen?
– Typ all sorts konst, så länge vi tycker det är kul att diskutera den.

Göteborg är ju en bra stad på många sätt, men hur sköter den sig i konstväg?
Jakob: – Häromdagen pratade vi faktiskt om att det är synd att Göteborg inte har så många bra konstinstitutioner, så det är ju ganska tråkigt.

Lovisa: – Ja, konst är inte riktigt det första man tänker på när man tänker på Göteborg. Det finns bra initiativ, men det känns lite sömnigt? Dock har jag inte bott här länge nog eller sett tillräckligt för att göra ett slutgiltigt utlåtande.

Om man inte är en sån som går på museum och köper tavlor till vardags, ska man ändå läsa er blogg?
Jakob: – Ja, verkligen! Även om man inte har så stort konstintresse är vi båda jävligt roliga och smarta personer.

Lovisa: – Jag köper inte heller tavlor till vardags, men jag gillar konst ändå! Sen så är ju tanken att vi kan prata om olika sorters konstformer i bloggen, typ böcker vi läst eller föreställningar vi sett, så den kommer vara bra ifall man behöver tips på saker att läsa och göra!

Tre bästa aktiviter en regnig söndag?
Jakob: – Låtsas att det är lördag och unna sig ordentligt. Ligga är ju alltid kul.

Lovisa: – Ah, ligga är ju kul. Chatta. Trycka ut den sista skvätten vin ur bibben och kolla på Babel på SVTplay.

Läs bloggen Was ist kunst här.