Annons ↓ Annons ↑

Linn Koch-Emmery öppnar för Pussy Riot

I vintras var hon i Tyskland med Johnossi, under våren USA runt och imorgon, nyligen hemkommen öppnar svenska Linn Koch-Emmery för Pussy Riot på Liseberg.

Hallå Linn! Vad gör du?
– Jag är Linköping faktiskt, jag är och hälsar på min syster som är hemma en sväng.
Vad har du på g annars?
– Jag släppte en EP i höstas, spelade en del med Johnossi i vintras och sen släppte jag en singel nu i februari, sedan dess har jag varit runt och spelat live under våren. Nu håller jag på att spela in, eller rättare sagt fixa och trixa med nytt material. Det mesta är redan inspelat men det ska ju finjusteras och planeras inför släppet, vi har inga datum men jag vågar nog att det ska komma en bomb i slutet av sommaren eller början av hösten!
Jag har sett att du varit utomlands en del, bland annat nu under våren, hur kommer det sig?
– Jag vet faktiskt inte, allt har landat lite av en slump, precis som det alltid är! Jag spelade med Johnossi i Tyskland, där gillar ju många indierock och samma gäller England antar jag.. gissar att det är internets förtjänst, haha. Jag vet att jag plockades upp av bloggare och på den vägen spreds väl min musik rätt snabbt.
Känns det bra att komma hem igen? 
– Ja, absolut! De sista spelningarna nu var mellan ganska långa avstånd, också mycket dum och onödig flygtid, spelade till exempel i LA och sen en vecka senare i Mexiko men skulle hem däremellan och vända.
Men du är inte här för att stanna, eller?
– Nej, jag vill gärna satsa internationellt, min genre är rätt smal och rätt logiskt är det såklart lättare ju fler personer det finns som kan höra dig. Här i Sverige finns inte så mycket plats för indierock, det finns mycket band men är egentligen inte en vidare stor genre bland folk. Utanför Sverige finns det fler att nå ut till, givetvis eftersom det rent praktiskt finns fler människor men jag tror också det mer intresse för genren.
”jag har varit övertygad sen jag var 13-14 år och spelade i mitt första band, det är musik som gäller!”
Om allt går åt helvete, har du någon backup plan?
– Njae, jag pluggar lite vid sidan om, gör lite grafiska grejer och pressmaterial till andra artister så det är väl min reservplan. Hoppas att jag inte behöver utveckla den mer än så. Jag vill ju göra det här, jag har varit övertygad sen jag var 13-14 år och spelade i mitt första band, det är musik som gäller!
Vad har du fått för respons i andra länder, till exempel nu när du var i USA?
– Responsen har varit toppen, verkligen! En gång när jag spelade min låt under en session så satt faktiskt Seymore Stein i publiken, han som upptäckte bland andra Ramones och Madonna. Jag har ju själv lyssnat mycket på Ramones under åren så det kändes coolt. Han är ju så gammal nu, så det kändes lite som att träffa någon gammalfarfar typ, men så gullig! Efteråt sa han att vi borde ”make contact” och jag tänkte mest, hur då?!
Men nu är du hemma och spelar på Liseberg imorgon, hur känns det att öppna för Pussy Riot?
– Skitkul!! De är svincoola verkligen. Däremot har jag faktiskt bara varit på Liseberg en gång, så har inte stenkoll på hur stor Stora scenen faktiskt är.
Den är stor!
– Ja, folk säger det haha.. Jag har mest spelat på mindre scener så det blir kul att få ha lite space att röra sig på! Det kommer bli mäktigt!