Annons ↓ Annons ↑

Kasmir gör sitt första Sverigegig

Soul/pop/r&b på finska, kan det vara något? I Finland är det obviously det i alla fall, och där gick Kasmir nyss in som listetta med sitt album Valmis. På lördag kommer han till Brewhouse uppbackad av DJ Team Götes. Vi gjorde en mailintervju!

Lördagens spelning på Brewhouse är Kasmirs första gig i Sverige någonsin. Han kommer till Göteborg med hela sitt kompband för att få Göteborg att dansa – på finska! Kasmir är aktuell med albumet Valmis som gick in som etta på topplistorna i Finland, och släppte nyligen även kokboken Annoskateus. Genombrottet kom 2014 med singeln Vadelmavene och sedan dess har han även hunnit vara med i Vain Elämää – Finlands motsvarighet till Så Mycket Bättre.

Hej Kasmir och grattis till din förstaplacering på albumlistan! Är du stor i Finland?
– Inte jättestor men det är ganska lätt att känna igen mig med det här skägget och en permanent snapback på huvudet. Finnar älskar att underdriva sina bedrifter men som finlandssvensk släpper jag micken och säger att “det har gått bra”.  ;D

Har du alltid satsar på musiken, eller har du haft andra karriärer innan det här?
– Jag är utbildad kock också. Det är mitt första yrke och än så länge det enda jag har en examen i. Att laga mat har alltid varit ett brödjobb för mig, ett nödvändigt ont för att kunna betala räkningarna. De senaste fem åren har jag varit en väldigt nöjd entreprenör som arbetar med att skriva låtar åt mig själv och andra.

Vad inspirerar dig? Vad lyssnar du på för musik?
– Låtar som är välskrivna generellt, eller som är i min smak. Jag är väldigt inne på Summer Walker och Kali Uschis just nu, och jag är en sucker för fantastiska basslingor och boombap-trummor!

Hur skulle du beskriva din egen musik?
– Jag har för mig att vi kallade det “Urban Bubble Gum Soul” vid något tillfälle. Min musik har tagit mörkare vändningar här och där men nyckeln har hela tiden varit att få människor att känna någonting.

Man säger ju att “musik är ett universellt språk”. Hur tror du att din musik, med texter på finska, fungerar utan för Finland? Som nu i Sverige till exempel. Har du spelat mycket utanför Finland tidigare?
– Jag är superexalterad inför spelningen! Det är mitt första Kasmir-gig utanför Finland. Det kommer att bli en galet kul kväll, I CAN’T WAIT!!!

Vad har du för förväntningar på Göteborgsgiget?
– Jag försöker ha ett öppet sinne! Det skulle vara coolt om det blev fullt. Det är mitt första besök i Göteborg så jag skulle vilja göra lite turistgrejer, ett besök på den berömda fisk-kyrkan är helt klart på min att göra-lista!

Du har skrivit en kokbok också. Kan du berätta om det, och vad titeln Annoskateus betyder?
– Det är inte för inte som jag kallas “Finlands Action Bronson” och sedan cementerar stereotypen genom att skriva en kokbok, haha! Det är en ganska delikat plocktallrik av biografi och traditionell kokbok. “Annoskateus” betyder känslan du får i magen när du äter på restaurang och ditt matsällskap beställer en rätt som både ser bättre ut och smakar bättre än den du har beställt!