Júníus Meyvant besöker gitarrens hemstad och släpper nytt

Júníus Meyvant, eller Unnar Gisli Sigurmundsson, är islänningen från de avlägsna Västmannaöarna som nyligen släppte sitt andra album. Men Across the Borders är inte den drömska isländska folkmusiken man kanske tänker sig. Istället gör Júníus Meyvant världsvant funkig och dansant soul. Nu kommer han till Pustervik.

Hur kan det komma sig att någon från Västmannaöarna gör soulmusik?
– Det var aldrig min intention att göra soulmusik. Jag lyssnade på hiphop mycket när jag var yngre och blev alltid fascinerad av vart alla samplingar kom ifrån och letade alltid efter originallåten. Det var oftast soul, funk och jazz.

Vad kan publiken i Göteborg förvänta sig?
– De kan förvänta sig en väldigt bra show. Jag har med mig en hel blåssektion och väldigt skickliga jazzmusiker. Det blir nog en del dans. Jag ser väldigt mycket fram emot det, jag har aldrig haft med mig så här mycket talang på en konsert.

Vad har du för relation till Göteborg?

– Min första gitarr är faktiskt från Göteborg. En Levin. Den låg undangömd i en kyrka på Västmannaöarna. Så fick jag den. Det var då jag började med musik.

Du började med musik ganska sent va?
– Ja, precis. Jag började med musik när jag var 21 år. Men jag har alltid haft känslan att jag kommer hålla på med musik. Alltid.

Ditt riktiga namn är ju inte Júníus Meyvant, varför har du valt ett annat artistnamn?
– Jag ville ha ett namn som funkar på alla ställen. Unnar Gisli Sigurmundsson kanske funkar i skandinaviska länder, men det är lite svårare på andra sidan Atlanten, haha.

Förutom Göteborg ska du till flertalet europeiska städer, finns det någon annanstans du skulle vilja åka på turné?
– Jag vill åka överallt. Alla europeiska länder och till USA, dit jag ska senare i år. Sen så skulle jag vilja åka längre österut också. Till Asien.

Men du bor kvar på Västmannaöarna trots ditt intensiva turnerande?
– Ja, det gör jag. Det blir ju en eller två dagar extra varje gång man ska resa och det kan vara hårt väder. Men sommartid är det inga problem.

Den 19 kliver Júníus Meyvant på stora scenen på Pustervik. Med sig kommer han ha Axel Flóvent. Biljetter hittar du här.