Annons ↓ Annons ↑

Jonali debuterar med Wake Up

De träffades på en Firesidespelning och ljuv musik uppstod. Nu släpper duon Jonali, bestående av Johanna Smitz och Daniel Juline, debutsingeln Wake Up. Vi fick en pratstund med Johanna Smitz.

Om ni har hört talas om Johanna Smitz innan den här artikeln så är det mest troligt tack vare hennes andra karriär, den som skådespelerska. Lite research (en googling och IMDB) berättar att hon bland annat har varit Alicia Vikanders “body double” i filmer som Jason Bourne och Tomb Raider. Men nu har hon och Daniel “Ef” Juline ett band ihop också, och vi kan avslöja att det låter bra.

Hej Johanna! Först, jag måste fråga, vad gör en body double?
– En body double kan till exempel ta skådespelarens plats där när de sätter ljuset inför en scen, och gör då allt som skådespelerskan ska göra i scenen. För att spara tid kan man även filma scener där perspektivet är långt ifrån, eller när kameran bara visar olika kroppsdelar som inte är huvudet.

Du har precis släppt debutsingeln Wake Up med Daniel Juline och ert projekt Jonali. Hur gick det till?
– Vi träffades på en Firesidespelning på Pustervik och började prata med varandra. Vi upptäckte att vi båda gör musik, Daniel är med i bandet Ef som jag har lyssnat mycket på innan. Så jag visste att han gjorde musik som jag verkligen älskar. I våras bestämde vi oss för att ses och testa hur det skulle vara att samarbeta musikaliskt. Och det klickade direkt. Vi gav så mycket inspiration till varandra. Det är magiskt när sånt händer i ett samarbete.

Nu är debutsingeln ute. När kommer EP:n?
– Den kommer i januari, men vi släpper vi en till singel och musikvideo i november.

Vad har ni fått för respons på Wake Up?
– Jag har blivit helt överväldigad av alla fina ord från människor som känner att de kan relatera till texten i singeln och att det berör.

Hur funkar din och Daniels arbetsprocess?
– Daniel spelar allting förutom cello som vår vän Jonatan Hammar har lagt, men i låtskrivandet är det ganska mycket fifty fifty när det kommer till text och musik. Just Wake Up skrev jag dock texten till för några år sedan.

Berätta om texten.
– När jag skrev den var jag i en period i livet där jag hade gått igenom ganska många tuffa grejer. Alla drömmar kändes så långt borta, som att allting hade runnit genom händerna. “Det kanske är för sent”, “jag kanske inte är bra nog”. Jag kände att jag inte levde det livet jag drömde om. Texten bara kom, som en desperat längtan efter att än en gång våga tro att det inte är för sent, att det går att ta steg mot att faktiskt leva det liv som jag vill leva. När det känns som att hjärtat sover men man vädjar till sig själv att vakna igen. Det är häftigt att den släpps nu när jag får vara med om sånt som bara var drömmar när låten skrevs.

Ska ni turnera?
– Ja absolut, nästa steg blir att spela live. Det är vi peppade på. Det är något magiskt att spela framför en publik och det längtar vi båda till något oerhört. Det är fokuset efter att vi har släppt EP:n.

Du känns som en väldigt kreativ person?
– Haha, ja det stämmer, jag älskar allt som är kreativt. Det har jag gjort sedan jag var liten, jag dras till kreativa sammanhang som en nattfjäril till ljuset. I grunden är jag ju skådespelerska och det går jättebra just nu, det är så kul! Jag vann precis pris som bästa skådespelare på Oniros Film Awards och är nominerad till både bästa skådis och score på en festival i USA, för en kortfilm jag spelar huvudrollen i som heter Is It Written som går jättebra på festivalrundor nu.

Det går bra med skådespeleriet?
– Jag har haft många roliga jobb på sistone, och jag älskar att arbeta med film. Ofta får man höra att man behöver begränsa sig, göra en sak stenhårt, men jag känner inte att det måste vara så. Jag brinner både för musiken och skådespeleriet så varför inte göra båda? Det var det som kändes så häftigt nu när jag blev nominerad i USA, för bästa skådespelare men även för bästa score för en låt jag framför i eftertexterna på filmen. Det går ju att kombinera om man älskar flera saker.

Du och din man bodde i London i sex år men bor nu i Göteborg för första gången. Hur känns det?
– 
Det känns jättefint att ha basen i Göteborg, jag tycker att det är en helt fantastisk stad för kultur både inom film och musik. Det finns en gemenskap och personlighet som jag verkligen älskar. Jag upplever att man stöttar varandra.

Lyssna på Jonali här.