Annons ↓ Annons ↑

Isak Eliasson

Att bli frisk från cancer behöver inte bara vara en lättnad. När Isak Eliassons cancer botades fick han problem med att ha sex. Ett vanligt problem som nästan ingen vågar prata om.

– Man ska vara så tacksam över att man lever. Ens livskvalitet är inte viktig för omgivningen, det är som att man ska vakna varje dag och säga ”åh jag lever, jag har problem med sex och är deprimerad men jag lever!”.

När Isak Eliasson var 24, hösten 2014, fick han sin diagnos. Han hade testikelcancer. Han pluggade då på psykologprogrammet men tvingades göra studieuppehåll för att genomgå den sex månader långa behandlingen. De opererade bort testikeln där tumören satt men var också tvungna att göra en större bukoperation då cancern spridit sig. Förutom ett långt ärr på magen är det vanligt att de som genomgår en sådan operation får nervskador som gör att man får svårare att få stånd och inte längre kan ejakulera.

– Jag kommer ihåg när jag insåg på riktigt att det här hade hänt mig. Jag låg i sjukhussängen på akademiska sjukhuset dagarna innan jul och det snöade utanför. Min familj var i Örebro och förberedde för fullt inför julen och jag kände mig ganska ensam efter operationen. Så jag låg där och lyckades på något sätt mobilisera ett försök till ejakulation så att säga… men det kom ingenting. Då började jag gråta. Det kan verka som en banal sak att gråta över men jag tror att det var en sorgereaktion att nu är någonting förlorat, någonting som inte kommer tillbaka. Alla de erfarenheter som jag haft fram tills den stunden med allt vad det innebär att kunna ejakulera och vara ”normal” var liksom slut.

”Som ung kille är jag ganska känslig för hur jag definieras av andra och det påverkar också hur jag definierar mig själv”

Sedan det hände har Isak bearbetat sina känslor och mår idag inte så dåligt över sina problem. Han har också insett att han trots allt klarade sig lindrigt undan och berättar att han träffat många som fått mycket mer dramatiska kroppsförändringar efter sin cancer. Det svåra för Isak låg i en kulturell förväntning.

– Som ung kille är jag ganska känslig för hur jag definieras av andra och det påverkar också hur jag definierar mig själv. Hela den här kulturen kring vad som är manligt och hur det manliga könsuttrycket ser ut har gjort det svårt. Men det är en process som har lett till att inse hur unik jag är.

För ett år sedan publicerade Ung Cancer en krönika som Isak skrivit där han beskriver sina problem med sex efter cancern. Krönikan fick snurr och snart figurerade Isak i tv, radio och tidningar och pratade om att han inte kan ejakulera. Ett samtal som kan verka för personligt för många men som för Isak var hur naturligt som helst.  

– Jag tycker om uppmärksamhet! Sen tycker jag också om att det fanns en god anledning till det. Det var många tankar jag ville sätta ord på och jag kände ganska snabbt att om jag kan skriva om det här på ett sätt som får gensvar så är det värt att göra det.

Isak ville lyfta vad det sexuella behovet handlar om för honom, att det är ett grundläggande behov hos människor.

– Samhället har en bild av att sex är någonting kul och häftigt men sex är egentligen intimitet och närhet tycker jag, det är en av de djupaste formerna av samspel som finns. Så för mig är det någonting jättemeningsfullt och viktigt och jag känner att vi inte pratar om det på ett sätt som speglar hur vackert och fint det är, säger han och fortsätter:

– Det blir liksom ”kul” att prata om sex i nyheterna. Han pratar om sex! Ja, vadå han pratar om sex? Han pratar om hur viktigt det är att vara nära varandra även efter man haft cancer. Det borde vara det mest naturliga som finns att patienter och människor som haft cancer behöver närhet och intimitet.