Annons ↓ Annons ↑

Intervju: Pamela Lindgren

I helgen är det äntligen dags för den årliga konstrundan i Majorna. Konstnären, designern och forskaren Pamela Lindgren är en av de som ställer ut, och idag har hon vernissage för sin nya utställning Jakten.

Förutom konstnär så är du lite av en mångsysslare, berätta, vad är det du sysslar med?
– Ja, man kan väl säga att jag är en mångsysslare med en bas inom konst, design och forskning. Jag har en Magisterexamen i Fine Arts från Högskolan för Design och Konsthantverk och är verksam som designer inom bland annat grafisk-, produkt- och industridesign. Utöver det är jag doktorand på Chalmers där jag undersöker användares upplevelse av produkters både funktionella, instrumentella behov och krav, men också dess estetiska, emotionella värden. Mitt konstnärliga arbete sker oftast i längre perioder under sommaren då de andra arbetena är mindre intensiva. Att arbeta mångkulturellt, tvärvetenskapligt och hållbart är viktigt och givande för mig plus att det genererar energi, kraft och spännande möten!

Du har en hel del olika projekt igång, bland annat Recycle Me, vill du berätta om det?
– Det är ett ideellt projekt som jag startade 2009 där jag använder design som ett kunskapsbärande verktyg för att sprida information och medvetandegöra om organdonation. Jag har genom åren formgivit en rad olika smycken och T-shirt tryck i form av mänskliga organ som hjärta, lever, njure och lungor. Dessa produkter har kommit att fungera som en dörröppnare till att börja prata om frågor som kanske annars är svåra att beröra, som till exempel att tala om döden och vad vi lämnar efter oss. Projektet har spridit sig nationellt och internationellt, jag har stor hjälp av flera personer, bland annat olika artister som bär smyckena som ETZIA, Kapten Röd och Msaki i Sydafrika. Smyckena säljs till förmån för vetenskaplig forskning inom transplantation och donation av organ, bland annat av Världskulturmuseet, Njurförbundet och MOD (Mer organdonation)

”Utställningen grundar sig i en jakt efter att återskapa abstrakta minnesfrekvenser, drömmar och upplevelser”

Och nu är du aktuell med utställningen Jakten som har vernissage under konstrundan i Majorna. Berätta om den!
– Ja, det ska bli roligt och spännande att visa dessa nya verk! Utställningen grundar sig i en jakt, eller ett sökande efter att återskapa och gestalta abstrakta minnesfrekvenser, drömmar och upplevelser. Målningarna är gjorda i tredje våningens försökshall under sommaren 2015 och 2017, och är en del i en pågående process där jag har återgått till det mer traditionella måleriet med färg på duk fast genom ett för mig nytt tillvägagångssätt.

Du har skapat verken med jättelika penslar, har du någon tanke bakom det?
– För mig, och säkert för många andra, sitter minnena inte bara i tanken eller i huvudet utan i hela kroppen. En rörelse eller en känsla kan återge ett minne. Kroppen, och penslarna som jag nästan måste omfamna, hjälper mig att fysiskt närma mig minnesbilderna, som i sin enkelhet talar för sig själva. Penslarna hänger från taket med hjälp av rep, taljor och tyngder. 

Vad inspireras du av när du skapar?
– Jag inspireras av nya upptäckter, möten, görandet och sammanhang mellan olika och skilda verksamhetsfält. Forskning som synliggör en annan verklighet, upptäckter som i sig många gånger är konstverk i sig. Stamcellen är ett sådant konstverk för mig, ett mikrokosmos i ett makrokosmos.

”Stamcellen är ett konstverk för mig, ettmikrokosmos i ett makrokosmos”

Finns det något du brinner extra mycket för?
– Brinner, det är ett roligt ord! Jag brinner säkert i båda ändarna med full låga! Nej, skämt åsido, jag brinner mycket för forskning, design och konst, gärna i samverkan!

Hur menar du då?
– 
Oftast uppstår intressanta och oväntade möten i gränslandet mellan dessa tre fält. Recycle Me är till exempel ett projekt som förenar dessa i en samverkan med varandra.

Vad gör du när du inte skapar konstverk?
– Just nu bearbetar jag data som ligger till grund för min forskning där jag bland annat undersöker olika användargruppers möjligheter till delaktighet och inflytande i designprocessen och hur det påverkar den slutliga designlösningen. Utöver det samarbetar jag med andra kreatörer för att planera nya projekt.

Vad ser du mest fram emot under helgens konstrunda?
– Att ta del av andras utställningar och höra reaktioner om vad andra upplever när de ser mina bilder.

Har du några fler projekt eller nyheter på gång under året?
– Ja, Recycle Me–projektet kommer att visas under en konstfestival i Sydafrika senare i år. Förhoppningsvis kommer vi snart att publicera någon vetenskaplig artikel inom mitt forskningsområde. Och om jag hinner ska jag påbörja nästa fas i utvecklingsprocessen av måleriet!