Annons ↓ Annons ↑

Intervju med Göteborgsbandet OX

Popkvartetten OX från Göteborg släppte nyligen singeln Hidden, som handlar om ett förlorat paradis. Vi har pratat med bandet om låtsläppet, inspiration och hur de skapar beats i en ladugård.

Hur bildades ni?
– Vi har spelat ihop tidigare men ville skapa något nytt. Något organiskt, sårbart och samtidigt industriellt som man kan känna saker och dansa till. Det kändes väldigt självklart från början att det skulle vara vi. Vi delar en gemensam känsla av vad vi vill och av vad vi tycker om.

Ni har nyligen släppt singeln Hidden, vad handlar den om?
– Den handlar om jakten efter ett förlorat paradis, Eden. Vi berättar om något som gått förlorat genom tiden, och sjunger att ”we´re off to that garden”. Inte i en religiös innebörd, utan mer en metafor för en symbolisk plats. Möjligen ett skogsrave.

Hur och vart skapar ni in er musik? (En fågel viskade i mitt öra om en ladugård..)
– Ja, vi skapar våra beats i en lada i Eskilsby, utanför Landvetter. Där går vi runt och gör samplingar av rostiga rör, verktyg och för oss, namnlösa ting från förr.

Hur skulle ni beskriva er musik?
– Väldigt koncist och högtravande, som post–apokalyptisk pop. Men för att vara lite mer konkreta kanske klubbig, drömsk och poppig ger en tydligare beskrivning.

Vad inspireras ni av?
– Det är verkligen allt möjligt. Konst, musik, svårbestämbara ljud, fåglar. Musikmässigt är det allt ifrån Bach till folkmusik och elektro.

Har ni någon spelning på gång?
– Vi har en kort spelning på Sticky Fingers 5 maj.

Vad gör ni när ni inte skapar musik?
– Vi jobbar med musikproduktion, konst och psykologi. Så både angränsande och avsides berikande till musiken.

Ska ni göra något kul i sommar?
– Ja! Vi har en del spelningar på gång och utöver det ska vi färdigställa några låtar till kommande släpp. Kanske hinner vi även börja filma till vår nyaste låt, Be the beat. Vi håller även på att bygga om ladan till en plats för utställningar, spelningar och fest.

Och en helt ledig helg – vad gör ni då?
– Tar en tur upp till toppen på Änggårdsbergen och dricker bubbel framför en öppen eld.

Har ni någon drömscen som ni skulle vilja spela på?
– Det hade varit storslaget att spela på Burning man.

Favorithak i Götelaboorg?
– Får vi har flera favoriter?

Ja självklart!
– Vi hänger helst på Bommens restaurang, som är det enda stället som erbjuder gratis liveopera. Annars är vi mycket på Oceanen där Simon jobbar eller på Västerhus och sjunger karaoke.

Finns det något ni tycker Göteborg behöver mer av i musikväg?
– En barockklubb med liveorkester. Det vore riktigt fett.