Annons ↓ Annons ↑

Helena Lundström om nya Industrin

Kläddesignern Helena Lundström är ett känt namn för modeintresserade Djungeltrummanläsare, och för den delen musikintresserade (som artist kallar hon sig Le Bandit). Igår var det invigningsfest för hennes och Emma Webers nya lokal. Den gick länge under arbetsnamnet “Bordellen” men man enades till slut om det något mindre uppseendeväckande Industrin.

Vi slog en signal till Helena Lundström för att få veta vad det handlar om.

Berätta, vem är du Helena?
– Jag är kläddesigner och jobbar främst med artister och scenkonst men även med privatpersoner. Jag arbetar ofta med Sarah Klang och har även designat och sytt 30 plagg till Linnea Henriksson för hennes medverkan i Så Mycket Bättre nu i höst. 2008 startade jag redesignkonceptet Laundry och jag gjorde den första kollektionen för det hållbara märket BITE. Jag stylade även två modereportage och framsidor för Djungeltrumman under 2017!

Vad är Industrin?
– Det är en lokal jag och Emma Weber delar med några andra kreatörer och konstnärer som också har väldigt spännande verksamheter. Jag kommer att ha både ateljé och showroom där.

Foto: Mikel Nilsson

Emma Weber och Helena Lundström.


Har det renoverats much?
– Jag och Emma har arbetat med renoveringen hela sommaren, bland annat skrapat fram stengolvet under tre lager färg. Nu har vi tagit in ett bra gäng som hyr platser. Det är en fantastisk lokal. Det var tydligen ett svarthotell i den här lokalen tidigare, det fanns en massa gamla bås här innan. Vi hade arbetsnamnet “Bordellen” men nu heter vi Industrin.
– Huset är ganska välkänt, googlar man det så får man bara upp skräckhistorier. Men nu är det en ny generation hyresvärd som jobbar med en bevarandeplan tillsammans med kommunen. Det har gjorts krafttag för att få ordning på huset.

Industrin känns som ett lite mindre kontroversiellt namn än Bordellen.
Ja det kändes mer gångbart, haha. Särskilt när vi är tre tjejer som har dragit igång det här.
Foto: Helena Lundström
Läget är rätt bra väl?
– Exakt, det är som stora skyltfönster mot Bangatan där elvan går. Man kan se in när jag jobbar vid klippbordet, det är lite annorlunda. Lite mindre intimt än mitt kök.

Kommer ni att ha öppet för allmänheten?
Det kommer att vara öppet by appointment till en början, man får höra av sig till mig. Via Instagram är lättast, jag har ganska mycket kunder; jag behöver kunna fokusera när jag syr och kunna vara ifréd med dem. Men jag kommer att ha öppet då och då, jag tänker mig någon after work, julmarknad, något litet vernissage. Vi kommer att ha öppet på kulturnatta också.

Vad kommer att finnas till salu?
– Oftast jobbar jag på beställning, men nu har jag fyllt upp med plagg som har lite lägre pris, är lite enklare att ta på sig, och för den delen enklare att komma in och köpa. Jag kommer också att kunna göra justeringar på plaggen, det är en av fördelarna med att ha en symaskin.
– Jag har också ett litet second hand-rack där jag har samlat på mig lite utvalda grejer.

Följ Helena på Instagram, @helenalundstromdesign.

Utöver Helena består Industrin av:
Emma Weber och Eleanie Dowling Glantz // music management
Daniel Rehn // konstnär
Daniel Retz // journalist
Therese Eriksson // programmerare
Pia Olmås // grafisk designer