Annons ↓ Annons ↑

Konsten att bli lyckligare genom minimalism

Från att ha lidit av mindervärdeskomplex och depression bestämmer sig den trettiofemårige bokredaktören Fumio Sasaki för att göra sig av med alla sina ägodelar, flytta till en mindre lägenhet och bli minimalist. Det enda du gjorde var att kasta bort saker, menar hans vänner. Själv hävdar Sasaki att det handlade om mycket mer än så.

Vanligtvis brukade Sasaki lägga sig i sängen och dricka öl efter jobbet. Han var utled på tillvaron, hans böcker låg i drivor och lägenheten var full av prylar endast inköpta för att imponera på eventuella gäster. Men oavsett hur mycket Sasaki än samlade kände han tomhet och självhat. Det materiella överflödet gjorde honom tjock, introvert och lat. Han orkade aldrig städa och tänkte mest på vad han saknade. Tills han gjorde sig av med rubbet.

Bokhyllan värd sjuttiotusen sålde han för någon tusenlapp, dyra teknikprylar försvann likaså, lägenheten i Tokyo byttes ut mot en mindre. Det enda han behöll var det absolut nödvändiga: en madrass, några klädesplagg, en dator och inte mycket mer.

Om man bortser från vissa självhjälpsvibbar och en smått ortorektisk livshållning är Fumio Sasakis bok Hejdå saker konsten att bli lyckligare genom minimalism (Brombergs, 2018) det mest inspirerande man kan läsa i det populära ämnet pryldetox just nu. Till skillnad från föregångaren Marie Kondo som förespråkar att man ska slänga allt som inte skänker en glädje, rensar Sasaki även det han älskar och sådant som är behagligt, till exempel badlakan. I stället har Sasaki en liten Tenugui, en slags japansk handduk som han använder till tja, allt. Skulle han behöva packa ihop sitt hem tar det honom inte mer än en halvtimme. Får han besök sitter han och hans gäster på golvet och dricker te i hans avskalade rum.

Vad händer när man gör sig av med sina prylar? Enligt Sasaki ökar koncentrationsförmågan radikalt när vi drar ner på allt som distraherar; alltså inte bara våra informationsflöden, utan även materiella ting. Han menar att alla våra grejer pockar på vår uppmärksamhet och kräver att användas. Fokusera kan vi först när prylarna avlägsnas. Tankarna och medvetandet kan riktas inåt och mot det som är meningsfullt: andra människor, upplevelser och resor.

Enligt Sasaki finns det ingen officiell definition av en minimalist, utan var och en måste hitta sin metod som fungerar. Målet är att reducera störningsmomenten i tillvaron och hitta vad som verkligen intresserar en.

Själv har Sasaki slutat snegla på vad alla andra gör, vad de äger och hur de ser ut, och känner istället att han gång på gång återvänder till sig själv. Han dammsuger sin lilla lägenhet varje dag och har aldrig mått bättre.

Hejdå saker konsten att bli lyckligare genom minimalism (2018) är utgiven på Brombergs Bokförlag i översättning av Linda Skugge.

Artikeln publicerades ursprungligen i Djungeltrumman #50.