Annons ↓ Annons ↑

Göteborgs bästa promenadstråk

Sommar sol och kort tight kjol? Nej! På med zip-off byxor och vandringsskor, för nu ska här promeneras. Sommar-slottskogen i all ära, men den här rutten styr istället mot stormiga hav, öppna landskap och guldgröna skogar. Häng med!

Amundön
Att sätta sig på bussen för att gå en promenad känns kanske inge vidare. Men väl där, oj vad det var värt en kvarts vidgade svettkörtlar på Rosa express. Det luktar hästbajs, tång och pollen. Alltsamman medan vinden drar från alla håll och kanter när du återupplivar barndomen genom att skutta mellan olika strapatser på klipporna.

Delsjöområdet
Du vet delsjön, den där bruna bottenlösa sjön ute i öst. På senare år har det uppdagats att Delsjöområdet har mer att erbjuda än envetna ungar och orienteringsrundor.

Rambergen
Nehe? Är inte en promenad på platt mark tillräckligt för dig? Ta båten över till Hisingen och bestig Rambergen så ska nog också du bli nöjd. Här tar du dig lika mycket framåt som uppåt. 31 hektar natur, allt i 80 graders lutning.

Änggårdsbergen
Efter att du har svept en kopp med hett kaffe och tryckt i dig en påse med vad du trodde var ätbara bär från den lilla butiken bredvid Tropikhuset, då beger du dig bortåt. Bort från långsamma pensionärer och hängivna fotografer. Bort mot Änggårdsbergen. Här njuter du äntligen av solen, doppar tårna i sjön och äter dina slabbiga ostmackor ifred.

Fjällbo ängar
Är du en riktig våghals? Då kan du varva promenaden med dina klättrings-skills längs med Utbybergens branta klippväggar. För den historieintresserade finns tydligen ett stort stenrös, från bronsåldern också. Svettas du kopiöst kan du ta ett dopp i vackra Bergsjön.

Kvibergs Kyrkogård
Låter kanske inte så fasligt mysigt, men detta är ett undantag, vi lovar. Den 130 hektar stora kyrkogården är både enastående vacker och en låååång historia. Johodå! En gång i tiden var det Göteborgs största flygplats. Den gick i graven och numera vilar istället krigsmän från båda världskrigen här, och att inte förglömma den mytomspunne gentelmannatjuven Bildsköne Bengtsson. Spännande, minst sagt!

Röda sten
Visst har du som oss många gånger undrat varför ingen tar sig an att rena vår kära, men infekterade älv och bygger någon sorts härlig badplats istället för militäranläggningar längs med kajen. Inte vet vi. Men det vi vet är att, oavsett vad så är en promenad i vårsolen vid Röda sten svår att toppa.

Bubblare
Ö-luffa i skärgården! En kort båttur bort finns Göteborgs kanske bästa stråk. Barfota på klipporna, bland får, svanar och fågelskit, där promenerar vi mer än gärna. Missa för allt i världen inte Galterö.

Artikeln publicerades ursprungligen i Djungeltrumman #50.