Faktum Kids på Gustav Adolfs Torg

Idag genomför tidningen Faktum en manifestation på Gustaf Adolfs torg i Göteborg med anledning av att årets specialnummer Faktum Kids släpps.

Bara i Göteborg lever enligt Faktums pressmeddelande 663 barn i akut hemlöshet och omkring 1 000 barn lever i någon form av hemlöshet. I hela Sverige uppskattas siffran vara dryg 5 300. Men mörkertalet är stort. I specialnumret Faktum Kids låter Faktum de hemlösa barnen få en röst – en röst som ingen lyfte upp under valrörelsen.
– Det är en stor skam att minst barn 663 barn, bara i Göteborg, lever sina liv i tillfälliga boenden som vandrarhem, hotell och akutboenden. Det som kallas ”tillfälliga boenden” kan vara upp till flera år, säger Sarah Britz, chefredaktör på Faktum.

Manifestationen sker idag 12 oktober på Gustav Adolfs torg mellan 15.30-17.00. Efter ett kort tal av Sarah Britz kommer ett barns berättelse att läsas upp. Därefter går barn ut i Göteborgs centrum för att sälja specialnumret.
– Med Faktum kids vill vi väcka frågan, öka kunskapen och skapa debatt: Är det så här vi vill ha det? Vad blir konsekvenserna? Det är en skam att de akut hemlösa barnen, bara i Göteborg, har ökat i antal med 200 barn under de senaste tre senaste åren. Dessutom finns ingen nationell kartläggning av de hemlösa barnen eller krav på att alla kommuner i Sverige ska ha koll. Trots att man i Sveriges riksdag i juni röstade för att FN:s barnkonvention är svensk lag.
– Barn som växer upp i utanförskap har sämre förutsättningar att fixa skola, kompisar och relationer. Att växa upp som ett hemlöst barn är att leva i kris, avslutar Sarah Britz.