Annons ↓ Annons ↑

Ett annat slags bokmässa

En bokmässa behöver inte vara Göran Greider i en öronbedövande sorlande B-hall, 3 för 100 kronors pocketböcker och seminarier dyrare än Way Out West-biljetter. Sofia Gräsberg och Jesper Brygger på Göteborgs Litteraturhus organiserar Scener & samtal den 29–30 september.

Cirka åttio programpunkter kommer att fylla Göteborgs Litteraturhus och Världskulturmuseet sista helgen i september. Det har talats om alternativa bokmässor, eller alternativa scener. Som att allt som händer på Göteborgs litterära scen sker i förhållande till Bokmässan.

– Det handlar inte om att vi vill konkurrera ut Bokmässan, utan om att erbjuda någonting annat. Visst kan man välja att bojkotta i och med Nya Tider, men vad får det för påverkan om man inte samtidigt erbjuder någonting annat istället, påpekar Jesper.

”Vi på Göteborgs Litteraturhus vill visa vad Göteborg handlar om, en massa litterära engagemang”

De pratar båda med glädje om hur arbetet med programmet har sett ut. Många aktörer har själva sökt sig till dem, som om folk verkligen törstat efter en plattform att få skapa något nytt och eget på. Natur & Kultur ringde upp och erbjöd bidrag, vilket bland annat möjliggjorde att fler programpunkter kunde bokas in och att en ny stor scen kunde läggas till i programmet, eftersom de nu fick råd att hyra in extra stolar. Världskulturmuseet lånar ut sina lokaler gratis och flera förlag stöttar ekonomiskt vilket har lett till att inget behövs bekostas med kommunala bidrag. Och sedan är det såklart alla som ska samtala.

– Det är någonting verkligt unikt, de flesta aktörer har sökt sig till oss med egna idéer. Exempelvis kommer Johannes Anyuru, Patricia Lorentzoni och Maria Küchen prata om att vara troende och antifascist utifrån deras respektive religiösa hållning, en programpunkt som kom till helt på författarnas eget initiativ. Det skulle vi aldrig ha kunnat koka ihop själva, säger Sofia.

En sorts tema för Scener & samtal är sårbarhet och styrka. Det är inte helt självklart vilka som har möjlighet att uttrycka sig i vårt samhälle. Inte minst av ekonomiska skäl har behovet av någonting annat än Bokmässan funnits redan innan författarupprop och Nya Tider.

– Vi på Göteborgs Litteraturhus vill visa vad Göteborg handlar om, en massa litterära engagemang, och erbjuda en plats som inte alls är kommersialiserad, säger Jesper.

Syndikalistiskt forum har sedan tidigare sin Radikala bokmässa vilken också starkt tar avstånd till de kommersiella aspekterna av mässan. Om man ändå vill haffa böcker kan man bege sig till ETC:s litteraturfestival Bokmassan i Bältesspännarparken. Jag frågar Sofia och Jesper vad de spår i Bokmässans framtid. De skrattar lite (läs: suckar) och säger att det får jag nog fråga dem själva om istället.

Boktips från Sofia och Jesper:
Rasha Alqasem – Jag matar kriget med dem jag älskar
Mark Fischer – Ghosts of my life
Johannes Anyuru – De kommer drunkna i sina mödrars tårar
Tone Schunnesson – Tripprapporter
Maria Gripe – Glasblåsarens barn