Elin K om nya EP:n

Hon har redan spelat världen över – och idag släpper Elin K sin allra första EP Desire. Det pratas framtid, drömmar och varför musikbranschen borde vara mer jämställd.

Hallå Elin! Du släppte precis din allra första EP Desire, hur känns det?
– Ja, det känns jättekul! Jag har släppt flera singlar innan men det här är ju första EP:så känns lite extra roligt. Jag och producenten Anna Novak har bollat idéer fram och tillbaka.

Hur skulle du beskriva Desire?
– Låtarna på EP:n har kommit till när jag har reflekterat mycket över mina egna psykiska issues. Det kan till exempel vara att jag ena stunden varit hög på glädje och andra stunden helt nere i botten – utan någon särskild anledning. Det är så många runt omkring en somhar liknande problem. Det kan ibland kännas omöjligt att leva med, men att ha så starka känslosvängningar är också en tillgång för man får uppleva så mycket. De tre låtarna på Desire sammanfattar på något sätt detta, fast jag så klart inte satt och tänkte ut det i förväg blev det resultatet.

Vad inspireras du av?
– Av naturen, mina förebilder Björk och Lana del Rey och av tankar om mig själv och omgivningen.

Hur går det till när du skapar musik?
– Jag brukar sitta vid pianot först när jag fått en idé, grunderna brukar komma där. Sedan utvecklar jag idén i musikprogrammet Cubase.

Vad gör du när du inte skapar musik?
– Jag går ut rätt mycket på konserter och klubbar, reser och träffar vänner. Och så gillar jag att promenera runt röda sten!

“Det behövs fler kvinnliga producenter”

Du åker på Scandinavian Women in Music Tour snart, berätta om det!
– Ja, först spelar vi i Brighton på en elektronisk festival och sen drar vi till Los Angeles. Vi ska spela på ett ställe som heter The Lexington i Downtown LA och vara med på Musexpo som är en träff för kvinnor i musikbranschen. Efter det har vi lite tid att kolla in musikstudios hos några vänner jag träffade förra gången vi var där. Sen kommer vi ha lite fritid också såklart och besöka Griffith park observatoriet, surfa på Venice Beach och hänga på våra favoritbarer så klart!

Vad drömmer du om?
– Min dröm är att bygga en egen, riktigt bra studio där jag kan skriva grym musik och varva det med att turnera världen över, och att slippa oroa mig över hyran.. Och så önskar jag att musikbranschen kunde vara helt jämställd!

Du har ju spelat på hur många ställen som helst världen över, vilket är ditt bästa minne från en spelning?
– En spelning jag tyckte va allra roligast var nog ändå i London för något år sedan, vi spelade på ett ställe som Amy Winehouse (som jag älskar) hade spelat på, och publiken var helt vild!

Finns det något du tycker att musik-Sverige behöver mer (eller mindre) av?
– Fler kvinnliga producenter, större variation på musiken på radio och musik som ”vågar” lite mer produktionsmässigt.