Annons ↓ Annons ↑

Recension: Teater­källaren

Teatersäsongen i Göteborg är igång. Vädret har anpassat sig efter inomhusaktiviteter och det blir som det varit sedan antiken – stora känslor, dramatik och samhällsskildringar på scen.

Förutom en ny repertoar har det även hänt en del på matsidan. Backa Teater fick nyss tillskott av BackaEat, ett vegetariskt café och bistro som Samantha Larsen driver. Hon är tidigare tv-kock, i den bemärkelsen att hon sett till att över 80 långfilmer och tv-produktioner blivit av utan hungersnöd och blodsockerfall. 

Stora Teatern har haft olika restaurangkoncept under åren (mer eller mindre långlivade) och i oktober öppnade gänget bakom The Barn upp Teaterkällaren. Att kombinera en föreställning med en god middag brukar bli succé. Men lyssna på detta: skippa skådisarna och gå rakt ner i källaren – en middag där är allt du behöver! En tisdag, när Stora Teatern var nedsläckt och tyst, gick jag och en kräsen vän ned i källaren för att bli underhållna.

Först och främst är miljön trevlig. Inredningen, som de själva skapat genom att plundra loppisar i Västsverige, är en blandning mellan lantligt 1800-tal och en fransk bistro. Att de har ett brett utbud av viner,  där mycket går att köpa på glas går i linje med en lyckad kväll om du frågar mig.

”De sötsyrliga kantarellerna till den mjälla fisken resulterade i stående ovationer”

Mellanrätter att dela är grejen och vi åt något som antagligen kommer bli deras signaturrätt, Pig Mac på långkokt karré med söt lökkompott och foie gras i ett brioche. För den som inte vill dela finns varmrätter och det var enligt vår mening kvällens stjärna – Papillote, rimmad gös från Vänern med syrade trattkantareller  serverat i ett paket av smörpapper med mild blomkålspuré på sidan. Insjöfisk i Göteborg? Först var vi skeptiska men de sötsyrliga kantarellerna till den mjälla fisken resulterade i stående ovationer. Likt ett extranummer blev ett rödvinskokt päron med en kula parmesanglass ett perfekt avslut, osttallrik och dessert i ett.

Det vore ett hån mot alla hårt arbetade regissörer, sminköser, skådespelare och sufflörer att uppmana att se mindre teater och gå mer på restaurang i höst. Ja det vore inte snällt, så jag gör inte det. Men Teaterkällaren behöver inte någon konst för att bli en komplett upplevelse, den vällagade maten är en fröjd bara den.

Teaterkällaren, Kungsparken 1, Göteborg
Öppettider: tisdag–torsdag: 17– 23, fredag–lördag: 16– 00
Tillgänglighet: Trappor i entrén, liten toalett.
Bäst: Det trevliga och proffsiga bemötandet  från personalen och att de tog sig tid att svara på alla våra frågor om vin, insjöfisk och porslin.
Sämst: Om en ska vara petig så blev det lite trångt med alla tallrikar på vårt bord och det hade varit trevligt med mer vegetariskt på menyn.