Det här är Hela dagen lång

I helgen firar vi Långgatorna igen! För andra året är det dags för Hela dagen lång. Men vad hände med Andra Långdagen? Nu benar vi ut det här en gång för alla!

Andra Långdagen och Hela dagen lång, vad är egentligen skillnaden?

– Det finns en del skillnader, den största är att vi expanderat festivalen även ut på Tredje Långgatan. Den tidigare gatufestivalen, Andra Långdagen, höll sig endast till Andra Långgatan vilket gjorde den mer koncentrerad av folk på en mindre yta som medförde mer trängsel, mer skräp, mindre säkerhet och framkomlighet för utryckningsfordon. Den satte också större press på de boende och verksamheter som håller hus där. Nu har vi även valt att koncentrera matförsäljningen till en egen plats á la food court på Tredje lång så att en lättare kan gå iväg ifrån vimlet för att äta i ro. Hela dagen lång presenterades för första gången förra året blev väldigt lyckat i jämförelse med den tidigare gatufestivalens sista år, då både nedskräpning och människor trängdes utöver kapaciteten.

– Hela Dagen Lång är ett eget och självständigt initiativ. Hela Dagen lång finns för att bättre samla och organisera en annars oorganiserad önskan som redan finns hos folk – att i alla fall en gång per år kunna gå på en helt kostnadsfri festival.

”gatufestivalen är folkets och gatornas, den tillhör ingen och ingen person kan stoppa den.”

Ni som organiserar har ju valt att vara anonyma, varför det?
– Anonymiteten är viktig eftersom gatufestivalen är folkets och gatornas, den tillhör ingen och ingen person kan stoppa den. De som vill kan känna att de kostnadsfritt spela vilken musik de än vill och sälja vilken mat de än vill eller ställa ut med sin konst eller loppis utan att behöva be någon individ eller organisation om lov.

Nu är det dags på lördag igen! Vad kan vi se fram emot?
– Se fram emot en hel dag av god stämning, olika musik, maträtter och kulturer som bekymmerslöst harmoniserar i en symbios i takt till gatornas rytm.

Kommer vi kunna fortsätta fira Långgatorna framöver?
– Vi kommer alltid att kunna fira gatorna, oklart på vilket s
ätt, men än så länge med Hela Dagen Lång, tills att stafettpinnen lämnad över till ett nyare koncept.