Återöppning med guldkant

Text: Frida Svensson

1936 öppnade Kampanilen. Ett konditori där grannar träffades, arbetare åt lunch och skolbarn valde bland småkakor på eftermiddagarna. 2008 hyrde ägaren ut lokalen och sedan dess har där varit caféverksamhet av olika slag. När Kalle Bengtsson och Hanna Assarsdotter fick nys om att ägaren skulle sälja passade det perfekt i tiden. Nu har Konditori Kampanilen öppnat igen. Det är med samma gamla känsla men med nya och moderna inslag. 

Sjömanshustrun blickar ut över hamnen och vidare ut över havet. Trots hennes bastanta form av brons fladdrar hår och kjol i de kalla vårvindarna. Vid bottnen av Sjömanstornet, även kallat Kampanilen, breder sig gräset ut framför det stängda Sjöfartsmuseet. Spårvagnen drar förbi från hållplatsen vid Stigbergstorget och försvinner ned för backen. Där i det högra hörnet ligger Konditori Kampanilen. 

Ägarna Kalle Bengtsson och Hanna Assarsdotter har en bakgrund i konditoribranschen. Kalle har vunnit årets konditor och tävlat med kocklandslaget. Hanna är bagare och konditor, men inriktar sig på praliner och har jobbat som restaurangkonditor. De har sedan tidigare velat öppna ett eget konditori och när lokalen blev tillgänglig kom det lägligt i tiden. På Konditori Kampanilen bakar de bröd, bullar, bakelser, kakor och praliner, serverar mackor och sallad samt gör tårtor till olika tillställningar. 

  Vi ville ha något eget och detta är en fin lokal med ett befintligt bageri, vilket underlättar mycket. Det finns inte så många ställen i stan som har de möjligheterna. Det finns många caféer med små pentryn, men ett helt bageri är det inte många lokaler som har. Därför kom denna möjlighet lägligt. Sen har vi renoverat väldigt mycket. 

Foto: Frida Svensson

Men det är mycket jobb kvar, säger Kalle och Hanna och skrattar. De berättar hur deras nyfikenhet för nya och udda kombinationer präglar verksamheten, men att de lägger stor vikt vid att behålla den känsla som fanns för Kampanilen förr. Det är även något som de tycker passar in i området och beskriver sin verksamhet som ett klassiskt arbetarfik med en liten guldkant.

Kombinationen av det gamla klassiska som möter nya tekniker och smaker har lockat en blandad kundkrets, vilket var meningen, säger Kalle och Hanna. De gör klassiska saker som folk känner igen och sticker ut med praliner och lite mer moderna kombinationer och bakverk, vilket har gett dem en väldigt bred kundkrets. 

– En del äldre personer som var på Kampanilen förr, när det hade sina gulddagar, kommer hit och är glada för att det har öppnat igen. Samtidigt kommer det yngre människor som tycker att det är häftigt med nya saker och vet vilka vi är sedan innan. Detta gör att kundkretsen är blandad och det är väldigt roligt. Gemensamt för de flesta är att de är positiva till vad vi gör. 

Jag tar en tugga av den blanka pralinen med rosa, vita och gröna virvlar. Hanna och Kalle berättar att det är en nyframtagen pralin med smak av rabarber och syrad grädde. I deras tillverkning är samtliga saker gjorda från grunden där bra produkter och råvaror är viktigt. För att det ska bli så bra som möjligt tar Kalle och Hanna vara på säsongens bästa råvaror och smakerna i konditoriet följer efter det. 

– Vi försöker hela tiden jobba med säsong. Vi gör grejerna när de är bra. Nu kommer det rabarber och sen kommer det jordgubbar och fläder. Det är svårare på vintern så klart, då kör vi mycket choklad, nötter, kola och citrus. Då får vi försöka jobba runt säsongsaspekten. 

Konditori Kampanilen har, på grund av den närliggande vägen, inte möjlighet till någon stor uteservering. De har dock löst problemet genom att låna Sjöfartsmuseets park medan de håller stängt. Med en lånefilt kan kunden ta med sig sin fika till den soliga gräsmattan för en picknick. Kalle och Hanna har även kommit på en lösning för de som vill handla innan klockan tio på vardagar. På Varvsgatan finns det en dörr in till produktionen i bageriet där en morgonpigg kund kan knacka på för att köpa nybakat innan Kampanilen öppnar. 

Under juli månad kommer Konditori Kampanilen hålla stängt för ledighet och renovering. Den som är snabb och hinner förbi innan dess kan köpa med sig en stenugnsbakad sirapslimpa eller några solbullar. Den långsamme kan komma förbi i augusti och provsmaka varenda pralin liggandes i gräset och titta på Sjömanshustrun som väntar på sin efterlängtade sjöman.