Annons ↓ Annons ↑

Easy October

Genom åren har Easy October bytt skepnad både en, två och tre gånger. Men på torsdag är det fem stolta vänner, taggade till tänderna, som vi ser på Liseberg.

Hej gänget, berätta vilka är ni!
– Vi är Kristoffer, Fredrik, Patrik, Pontus och Christopher. Fem vänner som gillar att spela musik ihop. Inga konstigheter.

Ni har väl alla varit med i gamet ett tag, hur kom det sig att ni samlades i Easy October?
– Easy October har alltid varit i ständig förändring, både när det kommer till hur vi låter och vilka som är med och spelar, live och på inspelning. Kristoffer är den ständige medlemmen, tillika sångaren/låtskrivaren, men de senaste tre åren har vi fem varit kärnan. Även om några i bandet varit med mycket längre än så. Storyn hur just vi fem träffades är ganska lång men kortfattat kan vi säga att Kristoffer arrangerade spelningar i Uddevalla där Patrik och Pontus var aktiva i musiklivet och vi fattade snabbt tycke för varann. Och efter ett bröllopsgig lärde Kristoffer känna Fredrik vilket ledde ganska snabbt och naturligt till att Fredriks bror Christopher hakade på.

Är det inte så att ni också kommer från lite olika håll, band, musikstilar, och ibland också får förstärkning från ytterligare ett gäng musiker, hur funkar det att spela tillsammans?
– Ja precis, Easy October har ju bestått av ett antal olika skepnader och några viktiga pusselbitar från starten har varit David Fransson, Kristofer Åström, Johan Håkansson och Nikke Ström. På en platta har även Andreas Kleerup varit med som trummis och bl.a. har Slowgold-Amanda och Elin Ruth Sigvardsson varit med och gästat med sin briljans. Men som sagt så har de tre senaste åren varit konstanta med nuvarande sättning. Vi har ett starkt kompisband och alla har verkligen en stor och varierad musikalitet vilket bidrar till att vi låter bättre och bättre både live och på skiva.

”Jag har sett otroligt många grymma och fina spelningar på den scenen och att nu själv få stå där känns stort faktiskt”

Hur ofta är ni ”full styrka”?
– Så ofta vi har möjlighet, men med rådande musikklimat är det svårt att få ihop det rent ekonomiskt och logistiskt så det blir en del gig i mindre konstellationer, solo eller duo till exempel.

Den nya skivan, vad är historien bakom den? Vilka är med?
– En skiva som började spelas in för lite mer än tre år sedan i svallvågorna efter en inställd turné i Storbritannien. Vi hade höga ambitioner och efter ett drygt halvårs arbete märkte vi att grunderna vi lagt i all hast inte riktigt höll måttet. Så vi började om. Framförallt har bröderna Fredrik Askerdal och Christopher Liberg lagt ner ett enormt stort arbete på den här skivan. Vi spelade in allt i deras studio i en källare till en närlivs i Örgryte och efter tre år är den helt enkelt klar. Ett Easy October i en poppigare skrud är det som visar upp sig, med ekon från bland andra Fleetwood Mac och Big Star, om vi ska tro kritikerna.

”Ni kommer att få se fem stolta vänner som kommer vara taggade till tänderna”

Nästa vecka spelar ni på Liseberg! Är ni peppade?
– Ja, verkligen! Det här är en milstolpe för mig (Kristoffer). Jag har sett otroligt många grymma och fina spelningar på den scenen och att nu själv få stå där känns stort faktiskt.

Om en bestämmer sig för att dyka upp, vad kommer en få se?
– Ni kommer att få se fem stolta vänner som kommer vara taggade till tänderna. Vi kommer att bjuda på glittrande pop-pärlor, flerstämmiga countryballader, ångvältsrock och suggestiva moll-eskapader.

När ni inte står på scen, vad gör ni då en fredag i maj?
– När vi fem samlas så brukar det vara musikrelaterat, men jag tänker att vi drar till en stuga i Dalsland, förtär god mat och dryck och bara umgås. Inga konstigheter.